Lesidee Begrijpend Lezen: Maak je eigen Quiz!

Leer hoe je een quiz kunt maken als lesvorm in het basisonderwijs om leerlingen actief te betrekken bij begrijpend lezen en vraagformulering. Verrijk het leerproces van je leerlingen met deze effectieve lesmethode.


Het basisidee achter deze lesvorm is om leerlingen een quiz te laten maken over een tekst zodat ze zowel begrip van de tekst als hun vaardigheid in vraagformulering kunnen tonen. In dit artikel duiken we in hoe jij als leerkracht in het basisonderwijs deze lesvorm kunt inzetten om het leerproces van je leerlingen te verrijken.

Laat je groep eigen Quiz maken!

Het lesidee is eenvoudig maar effectief. Leerlingen lezen een tekst en maken daarop gebaseerd een quiz voor hun klasgenoten. Door vragen te formuleren over de tekst, laten ze zien dat ze niet alleen de inhoud begrijpen, maar ook kunnen nadenken over goede, logische vragen. Deze actieve lesvorm maakt gebruik van hun analytisch vermogen en verbetert hun taalvaardigheid.

Hoe kan de Quiz ingezet worden?

Het inzetten van deze lesvorm is flexibel en kan aangepast worden aan verschillende klassen en leeftijdsgroepen. Hier is een voorbeeld van hoe je het kunt aanpakken:

 Stappenplan voor de Les

  1. Introduceer de tekst: Begin met het gezamenlijk lezen van een tekst in de klas. Dit kan een tekst van Leermaatje, artikel of hoofdstuk uit een lesboek zijn.
  2. Bespreek de tekst: Neem de tijd om de tekst te bespreken en bij onduidelijkheden stil te staan.
  3. Uitleg van de opdracht: Leg duidelijk uit dat de leerlingen een quiz zullen maken over de tekst voor hun klasgenoten. Geef eventueel voorbeelden van goede en slechte vragen.
  4. Individueel of in groepjes werken: Laat de leerlingen individueel of in kleine groepjes een quiz maken. Bepaal een minimaal aantal vragen (bijvoorbeeld vijf) en geef ze tijd om dit voor te bereiden.
  5. Quizzen uitwisselen: Laat de leerlingen hun quizzen uitwisselen met andere groepjes. Dit kan digitaal of op papier.
  6. Quiz afnemen: Ga in op de gemaakte quizzen en laat ieder groepje hun quiz bij een andere groep afnemen. Bespreek daarna de vragen en antwoorden gezamenlijk in de klas.
GRATIS TOOL

In 1 minuut van Lesidee naar Lesuitkwering 🙂!

Ben je op zoek naar een handige manier om je lessen te organiseren? Met onze gratis tool kun je in slechts 1 minuut je lesidee uitwerken tot een volledige, boeiende les!

 

Voorbeeld lesvoorbereiding - Maak een Quiz

Lesdoelen:

- Begrip van de tekst toetsen.

- Vraagformulering oefenen.

- Samenwerking en communicatie tussen leerlingen stimuleren.

Materialen:

- Tekst van Lau, een verhaal, artikel, of hoofdstuk

- Papier en pen of digitaal apparaat

- Timer

Tijd: 90 minuten

 Inleiding en tekst lezen - 20 minuten 

 Tekstbespreking - 10 minuten 

 Uitleg opdracht - 10 minuten 

 Quiz maken - 30 minuten 

 Quizzen uitwisselen en afnemen - 20 minuten 

Hoe Kan Je het Aanpassen?

Deze lesvorm kan eenvoudig aangepast worden aan verschillende niveaus en vaardigheden.

 Aangepaste Vragen voor Jonge Leerlingen

Voor jongere groepen kun je het aantal vragen reduceren en de focus leggen op simpele ja/nee-vragen of multiple-choice vragen.

 Differentiatie voor Krachtige Leerlingen

Voor leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, kun je de moeilijkheidsgraad van de vragen verhogen door vragen te laten formuleren die meer analytische en kritische denkvaardigheden vergen, zoals open vragen of interpretatievragen.

 Thema-aanpassing

Je kunt de tekst en het bijbehorende thema aanpassen aan de huidige leerstof of aan gebeurtenissen die spelen in de samenleving of in de school (bijvoorbeeld een seizoen, feestdagen of een specifiek schoolproject).

Waarom is dit een goede lesidee?

Er zijn verschillende redenen waarom deze lesvorm effectief is:

- Actieve deelname: Leerlingen zijn actief betrokken bij het vormgeven van hun eigen en elkaars leerproces.

- Algehele begrijpend lezen: Het maken van vragen dwingt leerlingen om diep in de tekst te duiken en deze goed te begrijpen.

- Samenwerking en communicatie: Het uitwisselen en bespreken van de quizzen bevordert samenwerking en communicatievaardigheden.

- Analytisch vermogen: Het formuleren van goede vragen stimuleert analytisch denken en taakgericht werken.

Deze lesvorm past goed in verschillende situaties zoals:

- Herhaling en consolidatie: Aan het einde van een hoofdstuk of groter project om te herhalen wat ze hebben geleerd.

- Introductie van een nieuw thema: Om voorkennis te activeren en te peilen.

- Evaluatie: Als een informele manier om de voortgang en begrip van leerlingen te evalueren.

 Bij Welke Kinderen Past Deze Lesvorm Goed?

- Alle leerlingen: Omdat de opdracht gedifferentieerd kan worden naar niveau.

- Leerlingen die baat hebben bij samenwerken: Ze werken samen om vragen te formuleren en de quizzen uit te wisselen.

- Leerlingen die extra oefening nodig hebben in begrijpend lezen: Ze krijgen de kans om op een diepgaande manier met teksten bezig te zijn.

In conclusie, het maken van een quiz over een tekst is een veelzijdige en effectieve lesvorm die bijdraagt aan verschillende leerdoelen in het basisonderwijs. Probeer het zelf uit en ervaar hoe jouw leerlingen met plezier en inzicht aan de slag gaan!

 

 

 

Lees ook...