Leesmotivatie en Leesvaardigheid: Inzichten en Toepassingen

Ontdek hoe leesmotivatie de leesvaardigheid van kinderen beïnvloedt en praktische tips om dit te verbeteren. Leer over intrinsieke motivatie en effectieve leesstrategieën.


Leesmotivatie speelt een hele belangrijke rol in het bevorderen van leesvaardigheid en -begrip. Onderzoek door Ulrich Schiefele, Ellen Schaffner, Jens Möller en Allan Wigfield (2012) verkent de verschillende dimensies van leesmotivatie en hun relatie met leesgedrag en leescompetentie.

In deze blog bespreken we de bevindingen en bieden we praktische tips voor ouders en leerkrachten om de leesmotivatie en -vaardigheden van kinderen te verbeteren.

Leer met ons mee!

Wist je dat onderzoek ons helpt begrijpen hoe kinderen het beste leren?

Bij Leermaatje zijn we dol op leren en geloven we dat je nooit bent uitgeleerd. Daarom zijn onze teksten voor kinderen altijd gratis beschikbaar. We willen zelf ook blijven leren! Jullie ook?

Daarom bieden we ouders en leerkrachten wetenschappelijke inzichten. Elke week delen we praktische tips die je meteen thuis of in de klas kunt toepassen.

Onderzoeksbevindingen

Enkele belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn:

  1. Dimensies van Leesmotivatie: De onderzoekers identificeerden zeven dimensies van leesmotivatie: nieuwsgierigheid, betrokkenheid, competitie, erkenning, cijfers, naleving en werkvermijding. Deze dimensies zijn afgeleid uit zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek.
  2. Invloed van Intrinsieke en Extrinsieke Motivatie: Intrinsieke leesmotivatie, zoals lezen voor plezier, heeft een positieve invloed op leesgedrag en leescompetentie. Extrinsieke motivatie, zoals lezen voor cijfers of erkenning, heeft daarentegen een kleinere of zelfs negatieve invloed.
  3. Leesgedrag als Mediator: Leesgedrag, zoals de hoeveelheid en de frequentie van lezen, fungeert als een mediator tussen leesmotivatie en leescompetentie. Kinderen die meer gemotiveerd zijn om te lezen, lezen vaker en ontwikkelen daardoor betere leesvaardigheden.

Toepassing voor Ouders en Leerkrachten

Op basis van deze bevindingen kunnen ouders en leerkrachten verschillende strategieën toepassen om de leesvaardigheden van kinderen te verbeteren:

  1. Bevorderen van Intrinsieke Motivatie: Moedig kinderen aan om boeken en teksten te lezen die aansluiten bij hun interesses en nieuwsgierigheid. Dit kan door hen te laten kiezen wat ze willen lezen en door regelmatig naar de bibliotheek te gaan.

  2. Leesstrategieën Onderwijzen: Leer kinderen expliciete leesstrategieën zoals het maken van samenvattingen, het stellen van vragen tijdens het lezen en het maken van voorspellingen over de tekst. Dit helpt hen om actief betrokken te zijn bij de tekst en hun begrip te verbeteren.

  3. Positieve Erkenning en Feedback: Geef kinderen positieve feedback en erkenning voor hun leesinspanningen. Dit kan hun zelfvertrouwen vergroten en hen motiveren om meer te lezen.

  4. Creëer een Leesvriendelijke Omgeving: Zorg voor een omgeving die lezen stimuleert, bijvoorbeeld door een gezellige leeshoek te maken thuis of in de klas en door voldoende leesmateriaal beschikbaar te stellen.

Conclusie

Het onderzoek van Schiefele en collega's benadrukt het belang van leesmotivatie voor de ontwikkeling van leesvaardigheden. Door te focussen op intrinsieke motivatie, expliciete leesstrategieën en een ondersteunende leesomgeving, kunnen ouders en leerkrachten een significante impact hebben op de leesvaardigheden en het academische succes van kinderen.

Wil je 100% aansluiten bij de belevingswereld van je kind? Maak met Leermaatje je eigen teksten! Je vertelt je idee aan Lau en/ of stuurt een foto in en Lau schrijft in 10 seconde je unieke leestekst.

Bronvermelding

Schiefele, U., Schaffner, E., Möller, J., & Wigfield, A. (2012). Dimensions of Reading Motivation and Their Relation to Reading Behavior and Competence. Reading Research Quarterly, 47(4), 427-463.

 

Interactief leren

Ontdek leesavonturen op Leermaatje.com

Ontdek hoe Leermaatje Lau kinderen helpt lezen weer leuk te vinden.

Maak een account aan en ontdek onze innovatieve interactieve manier om begrijpend lezen te oefenen.

 

Lees ook...