Zeg Dag Tegen de Leesdip: Tips om je Kind deze Zomer Lezend te Houden!

Voorkom een zomerse leesdip bij kinderen met deze creatieve tips en leuke activiteiten. Ontdek hoe je lezen leuk houdt en de leesvaardigheid bevordert deze vakantie!


Heb je ooit gemerkt dat je kind na een vakantie of een lange pauze minder interesse heeft in lezen? Dit fenomeen heet een leesdip, en het komt vaker voor dan je denkt. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen en zelfs te overwinnen. We willen allemaal dat onze kinderen hun leesvaardigheid behouden en blijven genieten van de magie van boeken, toch?

Voordat we naar de unieke tips gaan, laten we kort de basics samenvatten die je misschien al kent:

  • Maak een Leesschema: Plan dagelijks een vast moment in voor lezen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan of na het ontbijt.
  • Lees Samen: Samen lezen kan heel leuk en motiverend zijn. Lees om de beurt een bladzijde of een hoofdstuk voor.
  • Creëer een Leeshoekje: Maak een gezellige leesplek met kussens, een dekentje en goede verlichting waar je kind graag zit.
  • Gebruik Beloningen: Beloon je kind voor het voltooien van boeken of het lezen van een bepaald aantal pagina’s. Dit kan met stickers, extra speeltijd of een klein cadeautje.

Deze kan je ook terugvinden in mijn Blog 'hoe maak je een leesschema dat werkt voor je kind'. Nu je deze bekende tips weer voor ogen hebt, gaan we verder met enkele creatieve en nieuwe manieren om die vervelende leesdip te voorkomen. Van het gebruik van interactieve apps tot het houden van een filmavond, we hebben allerlei leuke ideeën om je kind deze zomer aan het lezen te houden. En vergeet niet onze speciale Bingo Lees Challenge: Zomer Editie in de bijlage!

Veel leesplezier!

Wat is een Leesdip?

Een leesdip is een periode waarin kinderen minder lezen en daardoor achteruitgaan in hun leesvaardigheden. Dit komt vaak voor tijdens schoolvakanties wanneer de dagelijkse routine wegvalt en lezen minder prioriteit krijgt. Kinderen kunnen hun motivatie verliezen, en het kan moeilijker worden om weer in een goede leesgewoonte te komen zodra school weer begint.

Het vermijden van een leesdip is niet alleen belangrijk voor het behouden van leesvaardigheden, maar ook voor het behouden van het leesplezier. Gelukkig zijn er veel leuke en effectieve manieren om een leesdip te voorkomen!

Unieke Tips om een Leesdip te Voorkomen

1. Oefen Begrijpend Lezen met Lau

Oefen elke week een begrijpend leestekst met Leermaatje Lau! Dit is een geweldige manier om de leesvaardigheid van je kind op peil te houden terwijl ze plezier hebben. Elke maand kun je drie keer gratis gebruikmaken van deze interactieve teksten.

Ze zijn speciaal ontworpen om kinderen te helpen beter te begrijpen wat ze lezen, terwijl ze worden uitgedaagd en gemotiveerd. Probeer het eens en ontdek hoe leuk begrijpend lezen kan zijn met Lau!

2. Lees een Boek dat Verfilmd is en Houd een Filmavond

Lees samen een boek dat ook is verfilmd en plan een filmavond zodra jullie het boek hebben uitgelezen. Dit geeft kinderen iets om naar uit te kijken en maakt het lezen extra spannend.

Denk bijvoorbeeld aan de boeken van Roald Dahl, geweldige verhalen om te lezen en te zien! Het is een geweldige manier om lezen en kijken te combineren, en het zorgt voor leuke gesprekken over de verschillen en overeenkomsten tussen het boek en de film. Hier mijn favorieten:

  1. Charlie en de Chocoladefabriek 
  2. De Heksen 
  3. De GVR (De Grote Vriendelijke Reus) 
  4. Matilda 

3. Maak een Leesmeter

Maak lezen visueel en leuk met een leesmeter! Gebruik een meetlint van Ikea en laat je kind voor elke gelezen bladzijde een millimeter kleuren.

Dit helpt niet alleen om de voortgang bij te houden, maar motiveert ook om steeds meer te lezen en die leesmeter steeds verder te vullen. Het is een leuke manier om letterlijk leesmeters te maken!

Zit er geen Ikea bij jouw in de buurt? In het Montessori-onderwijs is de honderd-rol een verwerking die je als vervanging kunt gebruiken. Als kind vond ik dit geweldig! Je schrijft dan alle getallen van 0 tot en met 100 op een strook papier, die rol je op en voilà je hebt je eigen honderd-rol!

(op deze pagina zie je een jongetje werken aan een honderd-rol)

Hiervoor gebruik je ruitjespapier, knip die in stroken van 4 blokjes en plak ze aan elkaar. Voor elke bladzijde kleur je een regel vierkanten en schrijf je de getallen erbij. 

4. Bingo Lees Challenge: Zomer Editie

Maak deze zomer nog leuker met onze Bingo Lees Challenge! Download de bijlage en probeer zoveel mogelijk vakjes af te strepen door de onderstaande leesactiviteiten te doen:

  • Lees op het strand
  • Lees met Lau
  • Lees samen
  • Lees in de nacht
  • Lees buiten op een kleed
  • Lezend op de foto
  • Lees in je bed
  • Lees een gedicht
  • Lees een boek uit

De Bingo Lees Challenge maakt lezen speels en avontuurlijk. Hang de bingo kaart op een zichtbare plek en kijk hoe ver jullie komen deze zomer! Is de bingokaart vol? Deel je foto met #LezenmetLau of mail 'm naar laura@leermaatje.com en ontvang een kaartje van Lau!

BINGO!

Download de Bingo Lees Challenge: Zomer Editie!

 
 

 

 

5. Gebruik de VakantieBieb App

De VakantieBieb app is een fantastische manier om toegang te krijgen tot een groot aantal digitale boeken, helemaal gratis tot 31 augustus. Of je nu thuis bent, op vakantie gaat of een dagje naar het strand, met de VakantieBieb app heb je altijd een hele bibliotheek binnen handbereik.

Download de app en laat je kind kiezen uit een breed scala aan spannende, grappige en avontuurlijke boeken. VakantieBieb

 

Dit waren ze dan... Met deze unieke en leuke tips kun je ervoor zorgen dat je kind deze zomer blijft lezen en leren. Het voorkomen van een leesdip is niet alleen goed voor hun leesvaardigheid, maar ook voor hun plezier in lezen. 

Interactief leren

Ontdek leesavonturen op Leermaatje.com

Ontdek hoe Leermaatje Lau kinderen helpt lezen weer leuk te vinden.

Maak een account aan en ontdek onze innovatieve interactieve manier om begrijpend lezen te oefenen.

 

Lees ook...