Elke ouder wil het beste voor zijn kind, vooral als het gaat om leren en ontwikkelen. Een leesschema kan daarbij enorm helpen. Maar hoe maak je een schema dat niet alleen effectief, maar ook leuk is voor je kind? Dit artikel helpt je op pad.
Begin met een Plan
Een goed leesschema begint met een duidelijk plan. Bepaal eerst hoeveel tijd je kind per dag of week gaat lezen. Kijk naar de schoolverplichtingen en andere activiteiten om een realistische leestijd vast te stellen. Een uur per dag kan bijvoorbeeld veel lijken, maar als je het in korte sessies in de week opdeelt, wordt het een stuk behapbaarder. Plan ze vooruit in eenvan deze leuke leesplanner!
Tip: Probeer elke dag op hetzelfde moment te lezen, bijvoorbeeld na school of voor het slapengaan. Dit zorgt voor een routine, wat het makkelijker maakt om vol te houden.
Kies de Juiste Boeken
Belangrijk is dat de boeken aansluiten bij het niveau én de interesses van je kind. Ga samen naar de bibliotheek of kies boeken online. Zorg ervoor dat er een mix is van onderwijsboeken en verhalen die echt leuk zijn om te lezen.
Tip: Betrek je kind bij het selectieproces. Dit vergroot hun motivatie en betrokkenheid.
Maak het Interactief
Begrijpend lezen is niet alleen maar tekst doornemen. Maak het interactief! Gebruik platforms zoals Leermaatje Lau waar kinderen keuzes maken in verhalen en meteen feedback krijgen. Dit houdt hen betrokken en maakt lezen een avontuur.
Monitor de Voortgang
Houd bij hoeveel je kind leest en praat samen over de verhalen. Wat vonden ze leuk? Wat was moeilijk? Dit geeft je inzicht in hun voortgang en helpt je problemen vroegtijdig te signaleren.
Tip: Gebruik een leeslogboek of een notitieboekje om bij te houden wat er gelezen is en hoe je kind het vond.
Beloon en Moedig Aan
Positieve bekrachtiging werkt altijd. Beloon je kind voor hun leesinspanningen. Dit hoeft niet altijd met materiële dingen; een compliment of extra speeltijd werkt vaak net zo goed.
Tip: Tijdens mijn begeleiding vind ik het leuk om een 'spaarpot' te maken voor complimenten of opstekers. Dit kan met een schone jampot en pompons of ik teken de pot en schrijf daar de complimenten in.
Blijf Flexibel
Een leesplanning moet helpen, niet wurgen. Als iets niet werkt, wees dan niet bang om het aan te passen. Soms heeft je kind misschien meer tijd nodig om te spelen, en dat is oké. Flextijd inbouwen kan zorgen voor een betere balans.
Tip: Lees samen hardop of gebruik deze leestimer als ondersteuning.
Maak Leren Leuk!
Alles bij elkaar, het doel is om lezen leuk en leerzaam te maken. Met een goed leesschema zet je je kind op weg naar een leven lang leesplezier en vaardigheden. Blijf betrokken, wees flexibel en moedig actief aan.
Dus, klaar om aan de slag te gaan met je eigen leesschema? Begin vandaag nog en zie het verschil in de leesvaardigheden en het plezier van je kind!
Probeer het een keer en je zult zien: lezen kan echt een avontuur zijn! Heb je vragen of heb je hulp nodig? Leermaatje Lau staat klaar voor jou en je kind.