Hoe je een Lezen-is-Leuk Dag Kunt Organiseren

Ontdek hoe je een Lezen-is-Leuk Dag kunt organiseren vol avontuur en plezier voor kinderen. Betrek hen bij het kiezen van een thema en geniet van interactieve activiteiten om leesplezier te stimuleren.


Hoe maak je van Lezen is Leuk Dag een echt feestje tijdens de Kinderboekenweek of Voorleesdagen? Dit zijn dé momenten waarop kinderen al volop bezig zijn met verhalen en boeken. Door op deze dagen extra activiteiten te organiseren, wordt het leesplezier verder versterkt.

Hier vind je creatieve ideeën die passen bij de thema's van deze weken, van kleine activiteiten die je zo kunt uitvoeren tot grotere projecten waar kinderen lekker in kunnen duiken.

Lezen-is-Leuk tijdens de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek heeft elk jaar een ander thema dat perfect aansluit bij Lezen is Leuk Dag. Je kunt de dag aan het thema van de Kinderboekenweek laten sluiten of je eigen thema kiezen.

Theater van je Boek

Laat kinderen in groepjes scènes uit hun favoriete boek naspelen. Dit kan zo groot of klein als je wilt: van een simpel toneelstukje in de klas tot een heuse minivoorstelling voor ouders of andere leerlingen. Zo combineren kinderen hun leeservaring met creatief spel en begrijpend lezen.

Van Boek naar Striptekenen

Een creatieve en laagdrempelige activiteit waarbij kinderen een strip maken van een boek dat ze gelezen hebben. Dit kan bijvoorbeeld een scène zijn die ze geweldig vonden, of het hele boek in een paar plaatjes. Het is een fantastische manier om verhalen op een andere manier te verwerken.

Leesbingo

Bingokaarten maken met verschillende leesopdrachten, zoals "Lees een prentenboek" of "Lees heel langzaam". Laat kinderen tijdens de Kinderboekenweek proberen hun hele kaart vol te krijgen. Dit is een leuke manier om spelenderwijs bezig te zijn met lezen.

Visuele Samenvatting

Een andere creatieve opdracht: laat kinderen van elk hoofdstuk een "tekening" maken, oftewel een combinatie van tekst en tekening. Hiermee vatten ze het hoofdstuk visueel samen, en leren ze niet alleen het verhaal beter begrijpen, maar ook het belangrijkste eruit te halen. Deze opdracht past mooi bij het thema Bij mij thuis door bijvoorbeeld je huis als startpunt te gebruiken.

DIY Leesmeter voor Doorlopende Motivatie

Laat de kinderen hun eigen Leesmeter maken om bij te houden hoeveel ze lezen gedurende de Kinderboekenweek of zelfs langer! Dit kunnen ze doen door het printbare sjabloon te gebruiken dat je vindt in deze blogpost over de Leesmeter. Kinderen kunnen elke dag of na elk gelezen boek een stukje inkleuren. Dit maakt lezen visueel en tastbaar, en stimuleert hen om door te gaan. Extra leuk: laat kinderen na een bepaalde mijlpaal een beloning kiezen, zoals een middag in de leeshoek met hun favoriete boek!

Lezen-is-Leuk tijdens de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen richten zich op het stimuleren van voorlezen aan jonge kinderen. Hier zijn enkele leuke ideeën voor Lezen is Leuk Dag die perfect passen binnen deze campagne:

Voorleessessies met Stemmen en Geluiden

Organiseer een voorleessessie waarbij de voorlezer gekke stemmen en geluiden gebruikt om de karakters tot leven te brengen. Dit is een leuke manier om jonge kinderen actief te betrekken bij het verhaal en hun fantasie te prikkelen. Ouders en leraren kunnen meedoen, en misschien zelfs een kleine wedstrijd organiseren wie de grappigste stem kan verzinnen.

Schatgraven in Boeken

Maak van lezen een avontuur door kinderen op "schattenjacht" te sturen. Je kunt in een zandbak of speelveld boekgerelateerde objecten of aanwijzingen verstoppen die hen naar een verhaal leiden. Dit kan prachtig passen bij een avontuurlijk thema, zoals piraten of ontdekkingsreizigers, waardoor kinderen lezen als een spannende ontdekking ervaren.

Eigen Gedichten Schrijven

Laat kinderen tijdens de Voorleesdagen hun eigen gedichten schrijven. Een leuke variatie is om hen te vragen een gedicht te schrijven dat past bij het thema van de Voorleesdagen, bijvoorbeeld over hun favoriete prentenboek. Deze gedichten kunnen vervolgens voorgelezen worden tijdens een kleine poëzieavond.

Leuke en Snelle Activiteiten

Niet elke activiteit hoeft veel voorbereiding te kosten. Hier zijn enkele snelle ideeën die je direct kunt toepassen:

  • Mini Boekbesprekingen: Laat kinderen in 2 minuten vertellen waar hun boek over gaat en waarom anderen het zouden moeten lezen. Dit kan in kleine groepjes, zodat iedereen aan de beurt komt.

  • Lees-in-de-Klas Marathon: Een paar minuten per dag luidop lezen in de klas, met telkens een andere leerling die voorleest. Dit kan dagelijks tijdens de Kinderboekenweek en geeft elke leerling de kans om hardop voor te lezen.

  • Boekendiscussie in Tweetallen: Laat kinderen in tweetallen bespreken wat ze van een boek vonden. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen stellen als "Wat zou je veranderen aan het verhaal?" of "Welke personage lijkt het meest op jou?".

Samen Succes Vieren

Sluit de dag feestelijk af. Dat kan door iedereen een Lezen-is-Leuk certificaat te geven of een kleine prijs uit te reiken voor de meest creatieve boekstrip of het beste toneelstuk. Het gaat erom dat kinderen zich trots voelen op wat ze hebben bereikt, en met een glimlach terugkijken op een dag vol leesplezier.

Maak van Lezen een Avontuur met Leermaatje Lau!

En vergeet niet: de reis naar leesplezier hoeft hier niet te eindigen. Met Leermaatje Lau kan elk kind op avontuur in verhalen, op hun eigen tempo en niveau. Download de Leesmeter en ga samen met je kind op een interactieve reis vol verbeelding en ontdekking.

Met deze mix van grote en kleine activiteiten maak je van Lezen is Leuk Dag een onvergetelijke ervaring tijdens de Kinderboekenweek of Voorleesdagen!

Interactief Leren

Ontdek leesavonturen op Leermaatje.com

Ontdek hoe Leermaatje Lau kinderen helpt lezen weer leuk te vinden.

Maak een account aan en ontdek onze innovatieve interactieve manier om begrijpend lezen te oefenen.

Lees ook...