Leermaatje Lau op OBO Spoorzicht: Pilot Dag 2

Lees over de avontuurlijke pilot met Leermaatje Lau op OBO Spoorzicht en ontdek de impact van interactief en gepersonaliseerd leren op kinderen. Leer meer over de inzichten en toekomst van leren met deze innovatieve app.


Avonturen in Leren Ontgrendeld op Spoorzicht

Welkom terug bij ons avontuur met Leermaatje Lau! Vandaag was het de tweede dag van onze pilot op basisschool OBO Spoorzicht.

Op de eerste dag van de pilot doken de kinderen in een wereld vol verhalen, waar elk kind een held werd in zijn eigen leesavontuur. Die dag zat vol ontdekkingen, waarbij elk kind op zijn eigen tempo en manier de vreugde van het lezen ontdekte. Het was een dag waarop de basis werd gelegd voor een reis vol leerplezier.

Vandaag gingen we verder met dit avontuur. Het was een regenachtige dag, maar dat mocht de pret niet drukken. Dit keer was het Leermaatje Lau die de vragen zou stellen over hun verhaal. Gepersonaliseerd oefenen met begrijpend lezen!

Met de feedback en ervaringen van dag 1 in ons achterhoofd, staan we aan de start van een nieuwe dag vol ontdekkingen.

laura bij obo spoorzicht

De Pilot: Doel en Opzet

Toen we aan de slag gingen met Leermaatje Lau, was ons doel helder: de manier waarop kinderen begrijpend lezen benaderen, radicaal veranderen. Op OBO Spoorzicht, bruisend van nieuwsgierigheid, vond deze pilot plaats. De kinderen mochten weer werken samen met Leermaatje Lau, een innovatieve applicatie ontworpen om leesplezier en begrip hand in hand te laten gaan.

Onze Missie

We wilden niet alleen testen of Leermaatje Lau het leesplezier van kinderen kon verbeteren, maar vooral of het hun leesbeleving kon verrijken. Het ging ons erom dat kinderen begrijpend lezen zouden zien als een avontuur, een ontdekkingsreis, in plaats van slechts een schooltaak. De pilot was opgezet om antwoord te geven op deze vraag, met een speciale focus op interactie, engagement, en de impact van gepersonaliseerd leren.

De Aanpak

Vijf kinderen uit groep 5 namen deel, elk met hun eigen verhalen, uitdagingen, en dromen. Met de Chromebooks uitgerust, stapten ze in de wereld van Leermaatje Lau, klaar om te ontdekken wat begrijpend lezen echt kan zijn. Wij observeerden en begeleidden het proces, natuurlijk met onze notitieblokken en een open houding, klaar om zowel de successen als de struikelblokken vast te leggen.

De kinderen kregen avontuurlijke verhalen die de fantasie prikkelden. Observaties en feedback werden nauwkeurig verzameld door Hanno, om niet alleen de prestaties, maar ook de beleving van de leerlingen in kaart te brengen.

Colorful Reopening Sale Poster (4)-1

Leesbegrip: Jouw Avontuur als Basis

Met Leermaatje Lau konden de kinderen hun eigen verhaal opnieuw verkennen, waardoor ze niet alleen oefenen lezen, maar ook leren liefhebben wat ze lezen. Dit gebeurt op een manier die uniek is voor elk kind. Of ze nu avonturen beleven in verre landen, mysteries oplossen die alleen in hun wildste dromen bestaan, of heldendaden verrichten die de wereld redden, elk verhaal is afgestemd op hun interesses.

Eerste Indrukken en Activiteiten

De kinderen keken vol verwachting naar hun schermen, klaar om de uitdagingen die hen te wachten stonden, aan te gaan. Deze sectie neemt je mee door de indrukken en activiteiten van de kinderen, het belangrijkste onderdeel van onze pilot.

Interactie en Engagement

De eerste interacties waren wederom gericht op het verkennen van de app, waarbij de kinderen avontuurlijke verhalen lazen die speciaal ontworpen waren om begrijpend lezen leuk en interactief te maken. De lachjes, de gefronste wenkbrauwen, en af en toe een uitroep van verbazing of plezier toonden aan dat we hun aandacht hadden. Ze waren niet alleen aan het lezen; ze waren aan het ervaren, aan het leren op een manier die ze nog nooit eerder hadden gedaan.

Observaties

Wat ons opviel, was de diversiteit in de manier waarop kinderen met Leermaatje Lau omgingen. Sommigen doken direct in de verhalen en oefeningen, terwijl anderen meer tijd namen om de grenzen van Lau te verkennen. Deze variatie in benadering gaf ons waardevolle inzichten in hoe verschillend kinderen leren en hoe gepersonaliseerd leren hen kan helpen hun eigen pad te vinden.

Een Band met Leermaatje Lau

Al snel werd duidelijk dat Leermaatje Lau meer was dan een leestool; het was een maatje op hun leerreis. Kinderen begonnen vragen te stellen, niet alleen over de verhalen, maar ook aan Lau zelf. Deze interactie was precies wat we hoopten te bereiken: een leerervaring die zowel persoonlijk als diepgaand is.

betrokkenheid bij Lau

De eerste indrukken en activiteiten legden een fundament voor wat een onvergetelijke week zou worden. De kinderen hadden de eerste stappen gezet in een avontuur dat hun kijk op lezen voorgoed zou veranderen. Met elke nieuwe activiteit groeide hun enthousiasme, net als ons vertrouwen in de kracht van Leermaatje Lau om begrijpend lezen weer leuk te maken.

Uitdagingen en Overwinningen

De reis met Leermaatje Lau was er een van zowel ontdekking als uitdaging. Elk avontuur brengt zijn eigen obstakels met zich mee, en onze pilot was geen uitzondering...

  • Navigeren door Uitdagingen: Een van de eerste hobbels op de weg was het inloggen met de QR-codes. Dit bleek in de praktijk een uitdaging te zijn, die zowel tijd als geduld vroeg. De meeste kinderen hadden hulp nodig om in te loggen, jammer want ze wilden graag beginnen!
  • Lau om hulp vragen: kinderen zetten nog niet altijd uit zichzelf de stap om Lau om hulp te vragen wanneer ze vastliepen. Dit inzicht bracht een belangrijk aandachtspunt naar voren: de noodzaak om de interactie tussen de app en de leerlingen te versterken, zodat ze zich meer bewust worden van en vertrouwd raken met de beschikbare ondersteuningsmechanismen.
  • Van Sloopgedrag naar Serieus Leren: Een observatie was het 'sloopgedrag' waarbij kinderen probeerden de grenzen van de app te testen. Dit gedrag was een mooi observatiemoment voor ons. Het stimuleerde ons om na te denken over hoe we een evenwicht konden vinden tussen vrij exploratief leren en het behouden van focus op de leesvaardigheid. 

IMG_5070

Feedback van de Kinderen en Leerkrachten: Inzichten en Verwondering

De feedback van de kinderen bevestigt de krachtige impact van interactief en gepersonaliseerd leren. De manier waarop de app nieuwsgierigheid, betrokkenheid en plezier in het leren heeft verhoogd, benadrukt het potentieel van technologie om het onderwijs te verrijken. Tegelijkertijd biedt de feedback ons inzichten in hoe we de ervaring voor de kinderen nog beter kunnen maken.

De Kinderen Spreken

De tips en tops na afloop bood ons weer waardevolle inzichten in hoe we Leermaatje Lau kunnen verbeteren en aanpassen aan de behoeften van de kinderen. De vraag van een kind of zij haar persoonlijke QR-code mee naar huis mocht nemen, onderstreept de wens om buiten de klas met Lau te blijven leren. 

"Doeeeei Lau, ik ga je missen!"

De kinderen deelden hun enthousiasme en inzichten met ons team, waarbij hun opmerkingen een directe weerspiegeling waren van de waarde die ze vonden in de interactie met Lau. "Doeeeei Lau, ik ga je missen!" riepen twee meisjes uit terwijl we de dag afrondden, een sentiment dat de emotionele verbinding benadrukt die ze met het programma hadden opgebouwd.

Een kind merkte op dat sommige vragen grappig waren en waardeerde hoe Lau hulp bood bij het begrijpen van moeilijke woorden, wat hun vermogen om zelfstandig door te gaan versterkte.

Elk kind bracht unieke ervaringen en perspectieven naar voren. Van het verlengen van verhalen tot de vreugde van het kiezen van avontuurlijke paden, de kinderen waren duidelijk gemotiveerd. Dit niveau van betrokkenheid en interactie suggereert dat we op de juiste weg zijn om leren niet alleen informatief, maar ook ongelooflijk boeiend te maken.

Eén verhaal waar we heel blij van werden, was dat van een meisje dat de eerste dag had gemist wegens ziekte. Met enthousiaste ogen en een onstuitbare nieuwsgierigheid haalde ze op dag twee haar verloren tijd in, alsof ze nooit was weggeweest. Hardop las ze het verhaal voor en werd enthousiast van alle keuzes die ze mocht maken.

interactie met Lau

Even opmerkelijk waren de jongens die, na het proberen te slopen van Lau en de leesoefeningen, niet konden wachten om verder te duiken in hun eigen leesavonturen. Hun toewijding en enthousiasme om door te gaan, zelfs na het 'officiële' deel van de dag was afgerond, waren bewijs van de aantrekkingskracht en het engagement dat Leermaatje Lau biedt.

Deze jongens, die uit vrije wil en met volle overgave hun avonturen voortzetten, belichamen de transformatie die we hopen te zien in elke leerling: een verschuiving van moeten lezen naar willen lezen, van verplichting naar passie.

Deze momenten, te midden van vele andere, vormen de kern van wat we met Leermaatje Lau willen bereiken: een wereld waarin lezen niet wordt gezien als een taak, maar als een avontuurlijke reis. Een reis die elk kind, ongeacht de omstandigheden, met enthousiasme kan en wil ondernemen.

Analyse en Reflectie - Inzichten van Pilotdag 2

Na een dag vol avonturen, uitdagingen en openbaringen met Leermaatje Lau, is het moment aangebroken om terug te blikken en te reflecteren op onze gezamenlijke reis. Deze fase van analyse en reflectie is ontzettend belangrijk voor ons als ontwikkelaars van Leermaatje Lau. Hier delen we onze inzichten die we hebben verkregen tijdens dag 2 van de pilot.

Bevordering van Zelfstandig Leren

De observatie dat kinderen niet uit zichzelf Lau om hulp vroegen, wijst op een kans om het bewustzijn en het gebruik van ondersteuningsfuncties binnen de app beter uit te leggen. Dit inzicht leidt tot de noodzaak van het integreren van meer directe aanmoedigingen en instructies in de app, die leerlingen stimuleren en begeleiden om zelfstandig problemen op te lossen en vragen te stellen.

Interactie met Technologie

Het observeren van de kinderen die aanvankelijk tijd besteedden aan het 'proberen te slopen' van Lau, in plaats van direct met de leesactiviteiten aan de slag te gaan, benadrukt het belang van het ontwerpen van educatieve technologie die zowel boeiend als robuust is. Deze natuurlijke neiging tot exploratie biedt ons waardevolle inzichten in hoe we een balans kunnen vinden tussen het toestaan van exploratief leren en het zorgen dat de kernleeractiviteiten aantrekkelijk en toegankelijk blijven.

Technische Uitdagingen en Ondersteuning

De uitdagingen met de QR-code en de tijd die nodig was om leerlingen vertrouwd te maken met de app, onderstrepen het belang van intuïtieve ontwerpen en duidelijke, gemakkelijk te volgen instructies. Het biedt een kans voor ons om Leermaatje Lau te verfijnen, zodat leerlingen met minimale externe hulp vooruit kunnen.

Sociale Interactie en Leeromgeving

De invloed van peer interactie, zowel positief als uitdagend, belicht de complexiteit van leren in een groepscontext. De neiging van kinderen om elkaar te beïnvloeden, zowel in 'sloopgedrag' als in samenwerking, benadrukt de noodzaak van het creëren van een leeromgeving waarbij kinderen hun verhalen kunnen uitwisselen. Een manier waarop je elkaar kan inspireren! 

De Toekomst van Leren met Leermaatje Lau

De pilot onthulde de krachtige impact die interactief en gepersonaliseerd leren kan hebben op kinderen. Het zag hoe de app hun nieuwsgierigheid, engagement en plezier in het leren verhoogde, bevestigde onze overtuiging dat technologie een betekenisvolle rol kan spelen in het onderwijs. Tegelijkertijd gaven de observaties en feedback ons waardevolle inzichten in waar we kunnen verbeteren en groeien.

Belangrijke Inzichten

  • Een tekst op basis van hun eigen adventure helpt hen met de voorkennis. Dit benadrukt het belang van het personaliseren van de leerervaring, waardoor kinderen meer betrokken raken en hun begrip verdiepen door directe aansluiting bij hun voorkennis en ervaringen.
  • Kinderen helpen hoe ze Lau om hulp kunnen vragen. Het actief aanmoedigen van kinderen om vragen te stellen en om hulp te vragen, bevordert niet alleen hun zelfredzaamheid, maar versterkt ook hun interactie met de leerstof en het digitale platform.
  • Interactie met de app: Sommige kinderen merkten op dat ze na het inloggen niet zeker wisten wat de volgende stappen waren. Dit wijst op de behoefte aan duidelijkere instructies of visuele aanwijzingen binnen de app om kinderen te begeleiden door de activiteiten.
  • Het inloggen van de app makkelijker maken, door het inlogproces met de QR-codes te vereenvoudigen. Dit zal helpen om de drempel om te beginnen en op te starten verlagen.
  • Achtergrondmuziek: mogelijkheden om achtergrondmuziek te introduceren als een manier om de concentratie te verhogen en een meeslepende leerervaring te creëren. 
  • De mogelijkheid om je verhalen te delen, dat was iets wat de kinderen uit zichzelf deden. Dit willen we gaan faciliteren.

Deze inzichten vormen een belangrijke basis voor de volgende stappen in de ontwikkeling van Leermaatje Lau. Ze benadrukken het potentieel van technologie om een diepgaande en positieve invloed uit te oefenen op het onderwijs. Door niet alleen de manier waarop leerinhoud wordt gepresenteerd te veranderen, maar ook door hoe leerlingen met die inhoud omgaan en deze internaliseren.

Door voortdurend te streven naar verbetering en aanpassing aan de behoeften van de kinderen, zetten we belangrijke stappen richting een toekomst waarin onderwijs nog persoonlijker, interactiever en bevredigender is!

Conclusie

Op de tweede dag van de pilot met Leermaatje Lau op basisschool OBO Spoorzicht, doken de kinderen nog dieper in de wereld van gepersonaliseerd en interactief leren. Met de waardevolle feedback van de eerste dag als leidraad, verkenden ze avontuurlijke verhalen die niet alleen hun leesvaardigheden testten, maar ook hun liefde voor lezen aanwakkerden.

De dag was gevuld met ontdekkingen, waarbij kinderen leerden om Lau actief om hulp te vragen, de grenzen van de app verkenden, en een diepere band met Leermaatje Lau ontwikkelden. Observaties benadrukten de diversiteit in leerstijlen en de noodzaak voor verdere optimalisatie van de app om zelfstandig leren te bevorderen.

De tweede dag bevestigde de visie van een onderwijs toekomst waar leren een avontuur is dat elk kind enthousiast wil ondernemen, met Leermaatje Lau als hun betrouwbare gids in deze reis van ontdekking en groei.

Leermaatje Lau beide armen omhoog

 

Similar posts