Nieuw: Kies je Begrijpend Leesdoel per Tekst

Ontdek de nieuwe functie van Leermaatje Lau: Kies per tekst een specifiek begrijpend leesdoel en verbeter de leesvaardigheden van kinderen op een gerichte manier.


Bij Leermaatje zijn we altijd bezig om begrijpend lezen niet alleen leuker, maar ook effectiever te maken. En we luisteren graag naar jullie! Dankzij de waardevolle feedback van leerkrachten, ouders én kinderen hebben we nu een nieuwe functie toegevoegd die begrijpend lezen nog gerichter maakt.

Met deze nieuwe functie breiden we het aanbod van begrijpend lezen verder uit, zodat kinderen op verschillende manieren met een tekst kunnen werken. Of het nu gaat om samenvatten, kritisch lezen of het leggen van verbanden, de nieuwe vragensets sluiten nog beter aan bij de verschillende leesdoelen.

Wat is de nieuwe functie?

Met onze nieuwe functie kun je nu bij elke tekst in Leermaatje Lau een specifiek begrijpend leesdoel kiezen. Standaard staan er tien algemene vragen klaar, gebaseerd op de taxonomie van Bloom.

Maar door op het drop-down menu te klikken, kun je eenvoudig een specifiek leesdoel selecteren, zoals "kritisch lezen" of "woordenschat," waarna de vragen automatisch worden aangepast aan dat doel.

Dit helpt kinderen om de tekst vanuit verschillende perspectieven te benaderen, wat hun leesvaardigheden verder versterkt en hun begrip van teksten verdiept.

Kopie van nieuwe feature leermaatje

Waarom deze nieuwe functie?

We hebben deze functie ontwikkeld omdat we begrijpen hoe belangrijk het is om kinderen een breed scala aan leesvaardigheden bij te brengen. Begrijpend lezen draait niet alleen om het begrijpen van de hoofdgedachte van een tekst, maar ook om het kritisch kunnen lezen, verbanden leggen, samenvatten en meer.

Met dit bredere aanbod aan vragensets kunnen leerkrachten en ouders kinderen nu nog beter ondersteunen bij het bereiken van al die verschillende doelen van begrijpend lezen. Dit maakt het leesproces veelzijdiger en effectiever. Of je nu thuis je kind wilt helpen om beter te leren lezen, of in de klas verschillende leesvaardigheden wilt oefenen, deze functie biedt precies wat je nodig hebt.

En wat dacht je van herhaald lezenDit is een bekende leesmethodiek waarbij kinderen dezelfde tekst meerdere keren lezen, maar telkens met een andere focus. Dit herhaalde contact met de tekst zorgt ervoor dat ze dieper begrip ontwikkelen en verschillende leesdoelen beter onder de knie krijgen. Lees in dit blog meer over de rol van herhaling in het leesonderwijs.

Dankzij de nieuwe vragensets kun je dit proces nu nog beter integreren. Begin de week bijvoorbeeld met algemene leesvragen, en laat je kind of leerling vervolgens de tekst opnieuw lezen, dit keer met de focus op moeilijkere woorden of de relaties tussen verschillende delen van de tekst.

Hoe werkt het in de praktijk?

Het gebruik van de nieuwe functie is heel eenvoudig. Zodra je een tekst opent in Leermaatje Lau, zie je de standaard tien vragen, gericht op algemeen tekstbegrip. Deze vragen helpen kinderen om de belangrijkste ideeën uit de tekst op te pikken.

Wil je echter met een specifiek leesdoel aan de slag? Dan hoef je alleen maar het drop-down menu te openen en het gewenste doel te kiezen. Denk aan "samenvatten" of "kritisch lezen." Zodra je een leesdoel hebt geselecteerd, genereert Lau automatisch een nieuwe set vragen. Je kunt de vragen daarna direct online aanbieden of downloaden om te gebruiken in je lessen.

Zo ziet dat er uit in onze app:

Leermaatje begrijpend lezen doelen selecteren bij tekst

Deze flexibiliteit maakt het makkelijk om het leesaanbod af te stemmen op de doelen die jij belangrijk vindt voor je kind of leerlingen. Thuis of in de klas, het werkt net zo goed.

Welke doelen voor Begrijpend Lezen zijn beschikbaar?

Hier zijn de begrijpend leesdoelen die je nu kunt kiezen in de nieuwe functie, samen met een korte uitleg:

  • Algemeen (Taxonomie van Bloom)
    Deze vragenset is er altijd geweest. De algemene vragen zijn gericht op een breed begrip van de tekst en zijn gebaseerd op verschillende denkniveaus van Bloom, zoals begrijpen, analyseren en evalueren.

  • Verbanden en Relaties
    Deze vragen helpen kinderen om de samenhang in de tekst te begrijpen. Ze leren verbanden te leggen tussen gebeurtenissen, ideeën of personages, en ontdekken hoe verschillende delen van de tekst met elkaar verbonden zijn.

  • Kritisch Lezen
    Kritisch lezen gaat verder dan alleen het begrijpen van een tekst. Dit leesdoel daagt kinderen uit om de tekst te evalueren. Wat vinden ze van de inhoud? Zijn er zaken die ter discussie gesteld kunnen worden? Kinderen leren om actief na te denken over wat ze lezen.

  • Voorspellen
    Bij dit doel draait het om analytisch denken en vooruitkijken. Kinderen worden aangemoedigd om te voorspellen wat er in de tekst zou kunnen gebeuren. Dit vergroot niet alleen hun betrokkenheid, maar helpt ook bij het ontwikkelen van een dieper begrip van verhaallijnen en tekststructuren.

  • Opzoeken
    Deze vragen zijn gericht op het vinden van specifieke informatie in de tekst. Kinderen leren gericht te zoeken naar details, wat hen helpt om hun aandacht te richten en informatie snel te verwerken.

  • Samenvatten
    Het kunnen samenvatten van een tekst is een belangrijke vaardigheid. Bij dit leesdoel leren kinderen om de kern van de tekst in eigen woorden weer te geven. Dit helpt hen om het belangrijkste uit een tekst te halen en informatie effectief te structureren.

  • Woordenschat
    Met deze vragen richten kinderen zich op de betekenis van woorden binnen de context van de tekst. Ze leren nieuwe woorden, begrijpen hoe ze in zinnen worden gebruikt en vergroten zo hun taalvaardigheid.

  • Tekstsoorten
    Verschillende teksten hebben verschillende doelen en structuren. Met dit leesdoel leren kinderen om de verschillende tekstsoorten (zoals informatieve, verhalende of instructieve teksten) te herkennen en te begrijpen hoe ze zijn opgebouwd.

Hoe zet je dit in de klas of thuis in?

Voor leerkrachten is de nieuwe functie een perfecte manier om de verschillende doelen van begrijpend lezen in de klas te oefenen. Stel dat je een groep kinderen hebt die moeite heeft met het leggen van verbanden in een tekst. Je kunt dan specifiek dat leesdoel kiezen en de kinderen laten oefenen met vragen die hen helpen om beter te begrijpen hoe verschillende onderdelen van de tekst samenhangen.

Thuis werkt dit net zo goed. Als ouder kun je bijvoorbeeld de algemene leesvragen gebruiken om te beginnen en later in de week vragen selecteren die gericht zijn op de woordenschat of het kritisch lezen van de tekst. Zo ondersteun je je kind op een gestructureerde manier bij het ontwikkelen van diverse leesvaardigheden.

Leermaatje_Lau_schrijft_

Voorbeeld van een weekplanning

Hoe kun je deze vragensets effectief inzetten gedurende een week? Herhaald lezen in combinatie met de nieuwe vragensets is een uitstekende manier om begrijpend lezen te verdiepen. Hier is een voorbeeld van een weekplanning die je in de klas of thuis kunt gebruiken:

  • Maandag: Voorspellen
    Begin de week met het lezen van de tekst en focus op voorspellen. Laat je kind nadenken over wat er verder in het verhaal zou kunnen gebeuren. Dit stimuleert hun analytische en creatieve denkvaardigheden, en houdt ze betrokken bij de tekst.

  • Dinsdag: Algemeen Begrip
    Op dinsdag kun je de tekst opnieuw laten lezen, maar nu met de algemene vragen, gebaseerd op de taxonomie van Bloom. Dit geeft kinderen de kans om de basisinhoud van de tekst goed te begrijpen.

  • Woensdag: Kritisch Lezen
    Halverwege de week is het tijd voor kritisch lezen. Laat je kind de tekst evalueren. Wat vindt hij of zij van de inhoud? Kunnen bepaalde beweringen ter discussie worden gesteld? Dit helpt om kinderen actief en kritisch met de tekst bezig te laten zijn.

  • Donderdag: Samenvatten
    Op donderdag kunnen ze aan de slag met samenvatten. Wat zijn de belangrijkste ideeën van de tekst? Door de kern in eigen woorden weer te geven, leren ze om efficiënt met informatie om te gaan.

  • Vrijdag: Verbanden en Relaties
    Tot slot, op vrijdag, is het tijd om de verbanden in de tekst te onderzoeken. Hoe hangen verschillende gebeurtenissen of ideeën samen? Door deze vragenset te gebruiken, leren kinderen om dieper te graven en de samenhang van de tekst beter te begrijpen.

Met deze gestructureerde aanpak werken kinderen elke dag aan een ander leesdoel, zonder dat ze verveeld raken door dezelfde tekst. Herhaald lezen zorgt ervoor dat ze de tekst steeds beter begrijpen en hun leesvaardigheden op meerdere fronten ontwikkelen.

Ga vandaag nog aan de slag!

Wil je deze nieuwe functie zelf uitproberen? Het is heel eenvoudig! Open een tekst, kies je leesdoel, en je kunt direct aan de slag. Of je nu in de klas werkt of thuis helpt, deze nieuwe vragensets bieden je alle flexibiliteit om begrijpend lezen gericht en leuk te maken. Probeer het gratis of overweeg een Leermaatje PRO-abonnement voor onbeperkt toegang tot al onze leesavonturen.

Interactief Leren

Maak Leesmeters met Lau!

Met Leermaatje Lau wordt elk verhaal een avontuur. Zo wil je kind elke dag lezen!

Meld je nu aan en zet samen de eerste stap op weg naar leesplezier!

Lees ook...