De Rol van Motivatie bij het Leren en Onderwijzen van Vreemde Talen

Ontdek hoe motivatie en leesvaardigheden van kinderen verbeterd kunnen worden door een motiverende leeromgeving te creëren, technologie te integreren en intrinsieke motivatie te stimuleren.


Motivatie speelt een cruciale rol bij het leren en onderwijzen van vreemde talen. Onderzoek door Abbas Pourhosein Gilakjani en Narjes Banou Sabouri (2012) onderzoekt de factoren die de motivatie van leerlingen beïnvloeden en hoe deze motivatie kan worden verbeterd. In deze blog bespreken we de bevindingen en bieden we praktische tips voor ouders en leerkrachten om de motivatie en leesvaardigheid van kinderen te verbeteren.

Onderzoeksbevindingen

Het onderzoek van Gilakjani en Sabouri belicht verschillende aspecten van motivatie bij het leren van vreemde talen:

  1. Invloed van Motivatie: Motivatie is een sleutelfactor in het succes van het leren van een vreemde taal. Leerlingen met hogere motivatie hebben de neiging om beter te presteren en meer betrokken te zijn bij het leerproces.
  2. Extrinsieke en Intrinsieke Motivatie: Zowel extrinsieke (bijvoorbeeld beloningen, cijfers) als intrinsieke (bijvoorbeeld interesse, plezier in leren) motivatie spelen een rol. Intrinsieke motivatie blijkt echter een sterkere en duurzamere invloed te hebben op leerresultaten.
  3. Onderwijsmethoden: De methoden die leerkrachten gebruiken, kunnen een grote invloed hebben op de motivatie van leerlingen. Actieve, leerlinggerichte benaderingen en het gebruik van technologie kunnen de motivatie en betrokkenheid van leerlingen vergroten.
Leer met ons mee!

Wist je dat onderzoek ons helpt begrijpen hoe kinderen het beste leren?

Bij Leermaatje zijn we dol op leren en geloven we dat je nooit bent uitgeleerd. Daarom zijn onze teksten voor kinderen altijd gratis beschikbaar. We willen zelf ook blijven leren! Jullie ook? Daarom bieden we ouders en leerkrachten wetenschappelijke inzichten. Elke week delen we praktische tips die je meteen thuis of in de klas kunt toepassen.

 

Toepassing voor Ouders en Leerkrachten

Op basis van deze bevindingen kunnen ouders en leerkrachten verschillende strategieën toepassen om de motivatie en leesvaardigheden van kinderen te verbeteren:

  1. Creëer een Motiverende Leeromgeving: Zorg voor een omgeving die zowel fysiek als emotioneel veilig is en die de nieuwsgierigheid en interesse van leerlingen stimuleert. Dit kan door het aanbieden van diverse en interessante leesmaterialen en door een positieve en ondersteunende houding aan te nemen.

  2. Gebruik van Technologie: Integreer technologie in het leesonderwijs. Dit kan de interesse van leerlingen wekken en hen motiveren om te leren. Bijvoorbeeld, gebruik interactieve leesapps of online leesprogramma's die spelelementen bevatten.

  3. Intrinsieke Motivatie Stimuleren: Focus op het stimuleren van intrinsieke motivatie door het leren leuk en relevant te maken. Betrek leerlingen bij het kiezen van boeken en leesmaterialen die aansluiten bij hun interesses en behoeften.

  4. Beloningen en Erkenning: Gebruik beloningen en erkenning om leerlingen te motiveren, maar zorg ervoor dat deze beloningen gepaard gaan met het stimuleren van intrinsieke motivatie. Bijvoorbeeld, beloon leerlingen voor hun inspanningen en doorzettingsvermogen, niet alleen voor hun prestaties.

Conclusie

Het onderzoek van Gilakjani en Sabouri benadrukt het belang van motivatie bij het leren van vreemde talen. Door een motiverende leeromgeving te creëren, technologie te integreren, intrinsieke motivatie te stimuleren en beloningen effectief te gebruiken, kunnen ouders en leerkrachten een significante impact hebben op de motivatie en leesvaardigheden van kinderen. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van hun taalvaardigheid, maar ook bij het bevorderen van hun algehele academische succes.

Bronvermelding

Gilakjani, A. P., & Sabouri, N. B. (2012). A Study on the Role of Motivation in Foreign Language Learning and Teaching. International Journal of Modern Education and Computer Science, 4(7), 9-16.

Lees ook...