Het Belang van Executieve Functies bij Begrijpend Lezen: Nieuwe Inzichten

Belangrijk onderzoek onthult de cruciale relatie tussen executieve functies en begrijpend lezen bij basisschoolkinderen. Ontdek hoe leerkrachten en ouders hierop kunnen inspelen voor academisch succes.


In het onderzoek van Meixner et al. (2018) wordt de wederkerige relatie tussen executieve functies en begrijpend lezen bij basisschoolkinderen onderzocht. Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten voor leerkrachten en ouders die hun kinderen willen ondersteunen in hun leesontwikkeling. Laten we de belangrijkste bevindingen en hun implicaties verkennen.

Leer met ons mee!

Wist je dat onderzoek ons helpt begrijpen hoe kinderen het beste leren?

Bij Leermaatje zijn we dol op leren en geloven we dat je nooit bent uitgeleerd. Daarom zijn onze teksten voor kinderen altijd gratis beschikbaar. We willen zelf ook blijven leren! Jullie ook? Daarom bieden we ouders en leerkrachten wetenschappelijke inzichten. Elke week delen we praktische tips die je meteen thuis of in de klas kunt toepassen.

De Studie in Vogelvlucht

Het onderzoek, uitgevoerd door een team van wetenschappers van de Universiteit van Potsdam, analyseerde de gegevens van 1657 Duitse basisschoolleerlingen over een periode van een jaar. De studie onderzocht de wederzijdse invloeden van drie kerncomponenten van executieve functies - bijwerken, inhibitie, en aandachtsverschuiving - op begrijpend lezen op woord-, zin-, en tekstniveau.

Belangrijkste Bevindingen

  1. Bidirectionele Relatie: De studie bevestigde dat er een bidirectionele relatie bestaat tussen executieve functies en begrijpend lezen. Dit betekent dat niet alleen sterke executieve functies leiden tot beter begrijpend lezen, maar ook dat verbeterd begrijpend lezen de executieve functies kan versterken, vooral vanaf de tweede klas.

  2. Cruciale Rol van Bijwerken: Bijwerken, ofwel het vermogen om informatie in het werkgeheugen te manipuleren, bleek de meest significante voorspeller van latere leesvaardigheid. Voor eerste- en tweedejaars leerlingen speelde bijwerken een dominante rol in de ontwikkeling van hun leesvaardigheid.

  3. Inhibitie en Aandachtsverschuiving: Hoewel deze functies belangrijk zijn, hadden ze vooral invloed op het beginstadium van de leesontwikkeling (in de eerste klas). Hun invloed nam af naarmate de leerlingen ouder werden en meer gevorderde leesvaardigheden ontwikkelden.

Praktische Implicaties

De bevindingen van dit onderzoek benadrukken het belang van een geïntegreerde benadering bij het ontwikkelen van leesvaardigheid:

  • Focus op Bijwerken: Leerkrachten en ouders kunnen gerichte activiteiten en spellen gebruiken die het bijwerken in het werkgeheugen stimuleren. Denk hierbij aan geheugenspelletjes, rekensommen en andere activiteiten die kinderen uitdagen om informatie te onthouden en te manipuleren.

  • Leesstrategieën: Leesstrategieën die aandacht besteden aan het begrijpend lezen op zin- en tekstniveau kunnen de ontwikkeling van executieve functies bevorderen. Het gebruik van interactieve leesmethoden en het stimuleren van diepgaand begrip kunnen zowel de leesvaardigheid als de executieve functies verbeteren.

  • Vroege Interventie: Het is essentieel om al vroeg in de schoolcarrière te beginnen met het versterken van executieve functies. Activiteiten die kinderen helpen om hun aandacht te verschuiven, irrelevante informatie te inhiberen, en informatie bij te werken, kunnen bijdragen aan een solide basis voor later succes in begrijpend lezen.

Conclusie

Dit onderzoek benadrukt de nauwe verbondenheid tussen executieve functies en begrijpend lezen. Door een holistische benadering te hanteren, waarbij zowel de leesvaardigheden als de cognitieve vaardigheden van kinderen worden ontwikkeld, kunnen we een sterkere basis leggen voor hun academische succes. Leerkrachten en ouders spelen hierbij een cruciale rol door het aanbieden van stimulerende en ondersteunende leeromgevingen.

Bron:

  • Meixner, J. M., Warner, G. J., Lensing, N., Schiefele, U., & Elsner, B. (2018). The Relation between Executive Functions and Reading Comprehension in Primary-School Students: A Cross-Lagged-Panel Analysis. Early Childhood Research Quarterly, 1-13
Interactief leren

Ontdek leesavonturen op Leermaatje.com

Ontdek hoe Leermaatje Lau kinderen helpt lezen weer leuk te vinden.

Maak een account aan en ontdek onze innovatieve interactieve manier om begrijpend lezen te oefenen.

 

Lees ook...