Hoe een 'simpele' vraag je verder kan helpen

De kracht van vragen stellen. Het klinkt simpel, maar het is zo waardevol! Vragen zetten aan tot denken en ontdekken.


Ben je ooit gestopt om na te denken over de kracht van een eenvoudige vraag? Iets wat voor de één misschien voor de hand liggend lijkt, kan voor een ander een wereld van verschil maken, vooral als het gaat om het stimuleren van leesplezier en het verbeteren van begrijpend lezen.

Als vaste kindercoach en remedial teacher bracht ik elke donderdagochtend door op een basisschool in Utrecht, onder de vlag van Leerkriebels.

Op een zekere ochtend kwam een enthousiaste zij-instromer naar me toe met een uitdaging. Ze had een groep kinderen die extra ondersteuning nodig hadden, met name bij begrijpend lezen. Deze leerlingen vonden het moeilijk om teksten te begrijpen en hun interesse in lezen te behouden.

Vastbesloten om hen te helpen, brainstormden we samen over mogelijke interventies en strategieën. Ik deelde mijn aanpak en toonde haar enkele hulpmiddelen. Geïnspireerd en gesterkt verliet ze de teamkamer.

Een paar weken later was ik nieuwsgierig naar de vorderingen. Hoe ging het nu met haar en de kinderen?

Ze vertelde me vol enthousiasme dat de meeste kinderen vooruitgang boekten, maar er was één leerling waar ze niet mee vooruit leek te komen.

Deze leerling had vooral moeite met het vasthouden van zijn aandacht bij het lezen en ondanks onze gezamenlijke inspanningen leek er weinig verbetering. Ze voelde zich gefrustreerd en vroeg zich af wat ze over het hoofd zag.

Hier stelde ik een 'simpele' maar krachtige vraag: "Heb je gekeken naar de momenten waarop hij wél geboeid is door een verhaal? Wat maakt die momenten anders en hoe kunnen we dat gebruiken om hem verder te helpen?"

De leerkracht stond versteld. Ze had zich zo gefocust op de uitdagingen dat de momenten van succes haar waren ontgaan. Dit was een eye-opener en leidde tot nieuwe strategieën om de leerling te ondersteunen.

Dit verhaal illustreert hoe een eenvoudige vraag een nieuw licht kan werpen op een situatie, ons kan helpen om effectiever te ondersteunen en kinderen kan motiveren om hun leesvaardigheden te ontwikkelen.

Waarom deel ik dit met jou?

Omdat dit soort gesprekken onbetaalbaar zijn! Een moment van brainstormen kan al voldoende zijn om weer vooruit te kunnen. En dat is precies wat je met Leermaatje Lau kunt doen.

Leermaatje Lau staat altijd voor je klaar om te helpen bij het bevorderen van leesplezier en het verbeteren van begrijpend lezen. Net zoals ik die leerkracht hielp de situatie te begrijpen, kan Lau jou bijstaan met sparren over leesstrategieën. Deel je gedachten over het kind en jouw beoogde aanpak met Lau. Lau biedt aanvullingen, nieuwe inzichten en tips op basis van een rijke kennis en expertise.

Samenwerken met Lau betekent de onderwijsondersteuning versterken en elke leerling de kans geven om te groeien in hun leesvaardigheden. Samen boeken we successen, voor de leerlingen én voor jou als leerkracht.

Lees ook...