Ontdek de Laatste Onderwijs Inzichten op het Leermaatje Blog

Thuis Beter Begrijpend Lezen? Praktische Tips voor Ouders van de Juf!

Geschreven door Laura van der Mark | 1-8-24 12:03

Begrijpend lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het helpt hen niet alleen om informatie te begrijpen en te verwerken, maar ook om kritisch te denken en problemen op te lossen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die goed zijn in begrijpend lezen, beter presteren op school en meer kans hebben op succes in hun latere leven.

Begrijpend lezen is dus een vaardigheid die je kind de rest van zijn leven zal helpen.

De Positieve Invloed van Ouders

Als ouder heb jij een grote invloed op de leesvaardigheden van je kind. Door betrokken te zijn bij het leesproces en samen te lezen, kun je het leesplezier vergroten en de leesvaardigheid verbeteren.

Simpele acties zoals samen lezen, vragen stellen tijdens het lezen en boeken kiezen die je kind interessant vindt, kunnen een wereld van verschil maken.

Jouw betrokkenheid maakt begrijpend lezen leuker en effectiever voor je kind.

Tips om Begrijpend Lezen Thuis te Bevorderen

Maak van Lezen een Dagelijkse Gewoonte

Wil je dat je kind beter wordt in begrijpend lezen? Maak lezen dan onderdeel van jullie dagelijkse routine.

Een eenvoudig voorbeeld: lees elke avond een half uur samen. Dit kan een vast moment zijn na het avondeten of voor het slapengaan.

Door regelmatig samen te lezen, wordt lezen al snel een gewoonte en iets waar je kind naar uitkijkt.

Stel Vragen tijdens het Lezen

Het stellen van vragen tijdens het lezen helpt je kind om beter te begrijpen wat het leest. Vraag bijvoorbeeld: "Wat denk je dat er nu gaat gebeuren?" of "Waarom deed het personage dat?"

Zulke vragen maken het lezen interactief en stimuleren je kind om actief na te denken over de tekst. Dit verbetert niet alleen het begrip, maar maakt lezen ook leuker en boeiender.

Gebruik van Leesstrategieën

Introduceer simpele leesstrategieën zoals voorspellen, visualiseren en samenvatten. Laat je kind bijvoorbeeld voorspellen wat er in het verhaal gaat gebeuren op basis van de titel en de afbeeldingen.

Of vraag je kind om een scène in hun hoofd te visualiseren en deze aan jou te beschrijven. Of maak van elk gelezen hoofdstuk een tekening, zo maak je een visuele samenvatting. Deze strategieën helpen je kind om dieper in de tekst te duiken en bevorderen een beter begrip.

Creëer een Leesvriendelijke Omgeving

Een leesvriendelijke omgeving maakt een groot verschil. Richt een gezellige leeshoek in waar je kind graag tijd doorbrengt. Zorg voor comfortabele stoelen, goede verlichting en een variëteit aan boeken die passen bij de leeftijd en interesses van je kind.

Een omgeving die lezen aanmoedigt, maakt het makkelijker om tijd vrij te maken voor lezen en helpt je kind om ervan te genieten.

Maak Gebruik van Technologie

Technologie kan een geweldige hulp zijn bij het verbeteren van begrijpend lezen. Er zijn veel educatieve apps en websites beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om leesvaardigheden te ondersteunen.

Leermaatje Lau biedt bijvoorbeeld interactieve tools en digitale boeken die begrijpend lezen leuk en boeiend maken. Gebruik deze middelen om je kind extra te motiveren en te ondersteunen bij het lezen.

Activiteiten en Oefeningen die je Dagelijks Kunt Doen

Gezamenlijke Leesmomenten

Samen lezen is een geweldige manier om begrijpend lezen te verbeteren. Door samen een boek te lezen, kunnen jij en je kind praten over het verhaal, de personages en wat er gebeurt.

Dit helpt je kind om beter te begrijpen wat het leest. Kies boeken die interessant en leuk zijn voor je kind. Denk aan klassiekers zoals "Pluk van de Petteflet" of spannende verhalen zoals "Harry Potter". Maak er een vast moment van, bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan. Deze gewoonte versterkt niet alleen de leesvaardigheid, maar ook de band tussen jou en je kind.

Maak Verhalen en Vertel ze na

Storytelling is een krachtig middel om begrijpend lezen te stimuleren. Laat je kind verhalen bedenken en ze aan jou vertellen. Dit helpt hen om creatief na te denken en hun verbeelding te gebruiken.

Begin met een eenvoudige vraag, zoals "Wat zou er gebeuren als dieren konden praten?" Laat je kind het verhaal uitwerken en aan jou vertellen. Dit kan ook een leuke familieactiviteit zijn waarbij iedereen een deel van het verhaal vertelt.

Storytelling maakt lezen en schrijven leuker en helpt je kind om verhaalstructuren en nieuwe woorden te leren.

 

Speel Begrijpend Lees Spelletjes

Spelletjes maken leren leuk en interactief. Speel bijvoorbeeld een leesbingo, waar je kind verschillende leesopdrachten moet voltooien, zoals "Lees een verhaal over dieren" of "Lees een hoofdstuk hardop".

Een andere leuke activiteit is het naspelen van verhalen. Laat je kind een favoriete scène uit een boek naspelen en samen kunnen jullie erover praten. Deze spelletjes bevorderen het begrip en maken lezen een plezierige bezigheid.

Bezoek de Bibliotheek

Regelmatige bibliotheekbezoeken zijn een geweldige manier om de leesvaardigheid te verbeteren. Bibliotheken hebben een schat aan boeken en vaak organiseren ze leesactiviteiten voor kinderen.

Laat je kind boeken kiezen die hen interesseren en bespreek samen wat ze hebben gelezen. Bibliotheekbezoeken maken lezen avontuurlijk en geven je kind toegang tot een breed scala aan leesmateriaal. Dit stimuleert de nieuwsgierigheid en helpt hen om verschillende genres en auteurs te ontdekken.

Het Belang van Gevarieerd Lezen voor Kinderen

Door verschillende soorten teksten te lezen, kunnen kinderen hun leesvaardigheid en begrip verbeteren. Het helpt hen ook om met plezier te lezen en nieuwe interesses te ontdekken. Hier zijn enkele ideeën om je kind te helpen verschillende soorten teksten te verkennen. Veel van deze teksten kun je ook vinden op Leermaatje.com

1. Recepten

Samen koken is een leuke en praktische manier om leesvaardigheid te verbeteren. Lees samen recepten en volg de stappen om iets lekkers te maken. Dit helpt kinderen instructies te begrijpen en nauwkeurig te volgen.

2. Handleidingen en instructieteksten

Instructieteksten en handleidingen van Lego-sets en andere bouwpakketten zijn perfect om begrijpend lezen te oefenen. Ze leren kinderen om instructies te volgen en details te interpreteren, wat hun concentratie en geduld verbetert.

3. Speluitleg

Het lezen van spelregels van nieuwe gezelschapsspellen kan een leuke uitdaging zijn. Het helpt kinderen om logisch te denken en strategisch te plannen, terwijl ze leren hoe het spel werkt.

4. Gedichten

Gedichten zijn een geweldige manier om creatief taalgebruik te verkennen. Ze kunnen kort en speels zijn, waardoor ze ideaal zijn voor kinderen. Zoek gedichten die passen bij de leeftijd en interesses van je kind en lees ze samen.

5. Tijdschriften voor Kinderen

Tijdschriften zoals "National Geographic Junior" en "Kidsweek" bieden informatieve en boeiende artikelen. Ze leren kinderen over verschillende onderwerpen en verbeteren tegelijkertijd hun leesvaardigheid.

6. Strips

Strips zijn geweldig om het lezen leuk te maken. Ze bevatten vaak humor en visuele ondersteuning, wat het begrip vergemakkelijkt. Zoek strips die passen bij de interesses van je kind.

7. Kinderboeken

Last, but nog least: lees kinderboeken! Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten genres en stijlen, ook voor kinderen. In de bieb kun je natuurlijk ontzettend veel boeken lenen. Maar zelf 'eigenaar' te zijn van een boek, dat is ook zeer waardevol! Mijn favoriete kinderboeken van vroeger heb ik nog steeds in de kast staan.

 

Ontdek Leermaatje Lau voor Thuis!

Wil je het leesplezier van je kind vergroten en begrijpend lezen thuis stimuleren?

Maak kennis met Leermaatje Lau, een innovatieve app die speciaal is ontworpen om kinderen op een speelse en boeiende manier te ondersteunen bij het verbeteren van hun leesvaardigheden.

Onze app biedt een schat aan interactieve en niveauspecifieke begrijpend leesteksten die perfect aansluiten bij de belevingswereld van kinderen.

Door middel van leuke verhalen en directe feedback helpt Leermaatje Lau kinderen om beter te begrijpen wat ze lezen en tegelijkertijd plezier te beleven aan het lezen.

Sluit je aan bij Leermaatje Lau en geef je kind de kans om thuis op avontuur te gaan met lezen.

Start vandaag nog met het ontdekken van onze teksten en zie hoe je kind groeit in leesvaardigheid en zelfvertrouwen.

Maak van elke dag een leesfeest met Leermaatje Lau! ❤️