Ontdek de Laatste Onderwijs Inzichten op het Leermaatje Blog

De Voordelen van Vrij Lezen versus Gestructureerd Lezen

Geschreven door Laura van der Mark | 13-9-24 5:40

Als ouder of leerkracht wil je natuurlijk dat kinderen plezier hebben in lezen én hun leesvaardigheden verbeteren. Maar hoe pak je dat het beste aan? Vrij lezen en gestructureerd lezen zijn twee populaire methoden. We gaan beide strategieën verkennen en zien welke voordelen ze bieden.

 Vrij Lezen: Spelenderwijs Ontdekken

Vrij lezen is precies wat het zegt: kinderen lezen wat ze willen, wanneer ze willen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  1. Plezier en Motivatie

Kinderen kiezen zelf wat ze lezen, wat hun intrinsieke motivatie vergroot. Ze ontdekken dat lezen leuk is, zonder de druk van opgelegde teksten.

  1. Creativiteit en Verbeelding

Door vrij lezen kunnen kinderen zich verliezen in avontuur en fantasie. Dit stimuleert hun creativiteit en verbeelding, essentiële vaardigheden voor hun ontwikkeling.

  1. Zelfstandigheid en Autonomie

Vrij lezen bevordert zelfredzaamheid. Kinderen leren zelfstandig keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen voor hun leesplezier.

Voorbeeld uit de praktijk: Lisa, een nieuwsgierige leerling, ontdekte haar liefde voor wetenschap door elke dag een ander natuurboek te lezen. Haar enthousiasme groeide zonder dat iemand haar vertelde wat ze moest lezen.

 Gestructureerd Lezen: Doelgericht Leren

Gestructureerd lezen volgt een plan en specifieke doelen. Dit biedt ook duidelijke voordelen:

  1. Gerichte Vaardigheidsontwikkeling

Bij gestructureerd lezen worden leesstrategieën en vaardigheden systematisch aangeleerd. Dit verbetert nauwkeurig de leescompetentie, nodig voor het halen van schooldoelen.

  1. Begeleiding en Ondersteuning

Met gestructureerd lezen kunnen leerkrachten en ouders kinderen beter begeleiden. Zo kunnen specifieke problemen sneller worden herkend en aangepakt.

  1. Meten en Monitoren

Vooruitgang kan eenvoudig worden gevolgd. Dit maakt het mogelijk om de effectiviteit van de leesstrategieën te evalueren en aan te passen waar nodig.

Voorbeeld uit de praktijk: Tom, een leerling met moeite in begrijpend lezen, profiteerde van gestructureerde leeslessen met duidelijke doelen en regelmatige evaluaties. Zijn scores zagen een duidelijke verbetering na enkele weken.

 Een Gebalanceerde Aanpak: Beste van Beide Werelden

Waarom kiezen als je beide kunt combineren? Een mix van vrij lezen en gestructureerd lezen biedt de voordelen van beide werelden:

- Balans en Afwisseling: Vrij lezen houdt het plezier en de motivatie hoog, terwijl gestructureerd lezen zorgt voor gerichte vaardigheidsontwikkeling.

- Flexibiliteit: Kinderen kunnen afwisselen tussen gestructureerde activiteiten en vrije leestijd, aangepast aan hun behoeften en interesses.

- Compleet Ontwikkelingsbeeld: Een holistische benadering zorgt voor zowel emotionele als cognitieve groei.

Bij Leermaatje Lau geloven we in de kracht van een gebalanceerde leesaanpak. Ons platform combineert de vrijheid van het kiezen van verhalen met gestructureerde ondersteuning en niveauspecifieke oefeningen. AI-gestuurde begeleiding zorgt ervoor dat elke leeservaring uniek en gepersonaliseerd is.

Laat Je Kind Het Avontuur Ontdekken

Meld je vandaag nog aan bij Leermaatje Lau en geef je kind het cadeau van leesplezier en groei! Probeer het samen uit en ervaar het verschil. Lach, leer en ontdek samen met Leermaatje Lau.

 

Tot Slot

Of je nu kiest voor vrij lezen, gestructureerd lezen, of een combinatie van beide, het belangrijkste is dat je kind plezier heeft in lezen. Bij Leermaatje Lau staan we klaar om je te helpen in deze reis. Wil je meer weten? Neem een kijkje op onze website!