Ontdek de Laatste Onderwijs Inzichten op het Leermaatje Blog

Zo Maak ik als RT'er Uniek Lesmateriaal voor Elk Kind

Geschreven door Laura van der Mark | 6-9-24 9:53

Als remedial teacher bij Leerkriebels begeleid ik kinderen op de basisschool met een TOS (Taalontwikkelingsstoornis) en andere taalmoeilijkheden die extra ondersteuning nodig hebben bij taal en lezen.

Spel is een belangrijk onderdeel van mijn aanpak, omdat het kinderen helpt om op een natuurlijke en ontspannen manier hun communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Bij veel kinderen met een TOS is ook begrijpend lezen een uitdaging. 

Vandaag wil ik jullie graag meenemen in een praktijkvoorbeeld van mijn werk met een jongen met een TOS. Door middel van spelbegeleiding en Leermaatje.com werken we niet alleen aan zijn taal- en communicatieve vaardigheden, maar ook aan zijn sociale interactie met klasgenoten. Stap voor stap zetten we samen de volgende leerstap, vanuit een veilige en ontspannen omgeving. Elke keer een stukje verder.

Wat is TOS?

Ik zal eerst even kort uitleggen wat een TOS precies is. TOS staat voor Taalontwikkelingsstoornis, een neurobiologische stoornis waarbij de taalontwikkeling van een kind trager of anders verloopt dan bij leeftijdsgenoten.

Kinderen met TOS hebben vaak moeite met zowel het begrijpen van taal (receptieve taal) als met het zelf spreken (expressieve taal). Dit kan zich uiten in problemen zoals het vinden van de juiste woorden, het vormen van correcte zinnen of het begrijpen van verhalen.

De uitdagingen van een kind met TOS zijn niet alleen merkbaar in het spreken en begrijpen van taal, maar hebben ook grote invloed op de leesontwikkeling. Begrijpend lezen vereist namelijk een goed taalbegrip.

Kinderen met een TOS kunnen moeite hebben om teksten te begrijpen, omdat ze belangrijke woorden niet kennen of de structuur van een verhaal lastig vinden. Dit kan ervoor zorgen dat ze lezen als moeilijk en frustrerend ervaren, waardoor ze er minder gemotiveerd voor zijn.

Hoe Ik Leermaatje Inzet in mijn RT-praktijk

Bij de begeleiding van kinderen met een TOS zet ik Leermaatje in als belangrijk hulpmiddel. Deze app maakt begrijpend lezen en taalontwikkeling leuk en toegankelijk, door persoonlijke verhaaltjes te creĆ«ren die aansluiten op de belevingswereld van het kind.

Een mooi voorbeeld hiervan is een jongen die ik begeleid. Tijdens de sessies oefent hij met zijn speelmaatje communicatiezinnen zoals "Ik heb een idee! .... Wil jij dat ook?" en "Zullen we...?". Ze bedenken samen een plan, overleggen en voeren het uit.

Op de foto zie je de twee kinderen samenwerken aan de 'waar' van hun avontuur. Nadat ze de jungle met bananenbomen en een waterval hebben gemaakt, mochten ze met dieren samen spelen.

De een koos voor een T-Rex de ander voor een Tijger. Omdat ze al zoveel inspiratie hadden van hun eigen omgeving, kwam het verhaal makkelijk opgang. Er ontstond een wederkerig spelcontact en beide heren gingen met een glimlach terug naar de klas.

Na een speelsessie gebruik ik de gebeurtenissen en gesprekken uit het spel als basis voor een leestekst. Bekijk hier het avontuur dat de jongens hadden gespeeld. Dit zorgt ervoor dat het kind het verhaal herkent, waardoor het lezen natuurlijker en interessanter wordt. Je sluit zo 100% aan bij hun belevingswereld en voorkennis. 

Een ander groot voordeel is dat ouders en leerkrachten zo makkelijk weten wat we in de begeleiding hebben gedaan. Zo kunnen ze gerichte vragen stellen en begrijpen zij het kind beter.

Thuis Verder Oefenen met Leermaatje

Leermaatje.com biedt niet alleen een waardevol hulpmiddel in een rt-praktijk, maar ook een geweldige kans voor ouders om thuis verder te werken aan de taal- en leesontwikkeling van hun kind. Door de leesteksten die de remedial teacher tijdens de begeleiding maakt, kan een kind thuis op een speelse manier blijven oefenen.

Ik moedig ouders aan om de leestekst, die is gebaseerd op de spelervaring van hun kind, samen te lezen. Omdat het verhaal voortkomt uit iets wat ze zelf hebben bedacht en gespeeld, herkent het kind de gebeurtenissen en de gesprekken. Dit maakt het lezen niet alleen makkelijker, maar ook veel leuker. Wanneer een kind plezier heeft in wat het leest, is de kans groter dat het zich wil blijven ontwikkelen.

Het herhalen van woorden, zinnen en verhaallijnen die ze in hun spel hebben gebruikt, helpt kinderen met een TOS om de nieuwe taalregels en woordenschat beter te onthouden. Bovendien versterkt het de link tussen wat ze geleerd hebben tijdens het spel en het toepassen van deze kennis in andere situaties, zoals op school of tijdens het spelen met vriendjes.

Conclusie

Voor zowel remedial teachers als ouders biedt Leermaatje.com de mogelijkheid om taal- en leesvaardigheden op een speelse manier te blijven oefenen, zowel tijdens de begeleiding als thuis. Door samen te lezen en het gesprek aan te gaan, worden belangrijke communicatieve vaardigheden verder versterkt. Zo zetten we stap voor stap leerstappen, met als doel dat ieder kind zich op zijn of haar eigen tempo kan ontwikkelen, met plezier in taal en lezen.

 

Ben je remedial teacher of ouder en wil je zelf aan de slag met het versterken van taal- en leesvaardigheden op een speelse manier? Maak dan nu een gratis account aan op Leermaatje.com!

Je kunt eenvoudig de avonturen en spelervaringen van je kind omzetten in persoonlijke leesteksten, zodat lezen weer leuk en herkenbaar wordt. Start vandaag nog met het maken van jouw eigen verhalen en help je kind op een creatieve en ontspannen manier groeien in taal!