Ontdek de Laatste Onderwijs Inzichten op het Leermaatje Blog

Leestips voor Kinderen met ADHD: Zo Maak je Lezen Weer Leuk!

Geschreven door Laura van der Mark | 17-6-24 13:21

Lezen kan een uitdaging zijn voor kinderen met ADHD of moeite hebben met aandacht en onrust voelen. Maar met de juiste aanpak wordt het niet alleen makkelijker, maar ook leuk. Bij Leermaatje Lau hebben we een aantal praktische tips samengesteld die je direct kunt toepassen. We willen dat elk kind het plezier in lezen ontdekt en ontwikkelt, ongeacht de obstakels.

Creëer een Rustige Leesomgeving

Tip 1: Zoek een Stille Plek Rust is cruciaal.

Kies een plek in huis waar je kind zich goed kan concentreren. Vermijd drukke ruimtes en zorg voor zo min mogelijk afleiding.

Tip 2: Regelmatige Pauzes

Kinderen met ADHD hebben vaak moeite om zich voor lange periodes te concentreren. Plan regelmatig korte pauzes in om de focus fris te houden.

Kies de Juiste Boeken

Tip 3: Interessante Verhalen

Boeken die aansluiten bij de interesses van je kind zijn goud waard. Of het nu gaat om dino’s, ruimteavonturen of voetbal, het verhaal moet boeien.

Tip 4: Korte Hoofdstukken

Boeken met korte hoofdstukken en duidelijke structuur maken het lezen makkelijker en motiverender.

Maak Lezen Interactief

Tip 5: Stel Vragen

Praat met je kind over het verhaal. Stel vragen zoals: "Wat denk je dat er hierna gebeurt?" Dit maakt het lezen actiever en helpt bij het begrijpend lezen.

Tip 6: Gebruik Audioboeken

Combineer lezen met luisteren. Audioboeken kunnen ervoor zorgen dat je kind toch van een goed verhaal kan genieten zonder volledig op lezen te focussen.

Bouw Routine op

Tip 7: Dagelijks Leesmoment

Maak van lezen een vast onderdeel van de dagelijkse routine. Kies een vast moment op de dag, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.

Tip 8: Wees een Voorbeeld

Laat je kind zien dat lezen leuk is. Lees zelf ook regelmatig een boek en deel je leeservaringen met je kind.

Gebruik Technologie

Tip 9: Leuke Leesapps

Er zijn veel apps beschikbaar die lezen interactief en spannend maken. Leermaatje Lau is er één die verhalen personaliseert en direct feedback geeft. Het maakt lezen een avontuur.

Tip 10: Digitale Bibliotheken

Digitale bibliotheken bieden een schat aan boeken. Laat je kind kiezen uit een breed scala aan e-books, dat verhoogt de kans dat ze iets vinden wat ze echt leuk vinden.

Lezen hoeft geen strijd te zijn voor kinderen, ook niet als je hett lastig vindt om stil te zitten. Met deze praktische tips en wat aanpassing, kan je samen met je kind een wereld van verhalen ontdekken. Bij Leermaatje Lau helpen we graag om van lezen een plezierige en leerzame ervaring te maken.

Probeer deze tips uit en zie hoe je kind het plezier in lezen (her)ontdekt met Leermaatje Lau. Het begint met een klein stapje – jouw inzet kan een wereld van verschil maken.