Ontdek de Laatste Onderwijs Inzichten op het Leermaatje Blog

Het Effect van Dagelijks Lezen op Schoolprestaties

Geschreven door Laura van der Mark | 28-6-24 13:38

Lezen met je kind of je klas kan aanvoelen als een kleine dagelijkse taak, maar onderzoek en praktijk hebben aangetoond dat het een groot verschil kan maken. Bij Leermaatje Lau geloven we sterk in de kracht van dagelijkse leesmomenten om schoolprestaties te verbeteren.

Maar waarom is dagelijks lezen nu zo belangrijk? Laten we het samen ontdekken.

Waarom dagelijks lezen werkt

Laten we eerlijk zijn: lezen gaat niet alleen om het ontcijferen van woorden. Het is een vaardigheid die deuren opent naar breed begrip en kritische denkvaardigheden. Door elke dag te lezen, helpen we kinderen om:

Woorden en zinsstructuren beter te begrijpen: Regelmatig lezen ontwikkelt woordenschat en maakt kinderen vertrouwd met verschillende zinsstructuren en stijlen.

Concentratie en aandacht te verbeteren: Lezen vereist focus. Hoe meer kinderen lezen, hoe beter ze worden in het vasthouden van hun aandacht – iets dat hen helpt bij alle vakken op school.

Betere leesvaardigheden op te bouwen: Oefening baart kunst. Dagelijks lezen helpt kinderen vloeiender te lezen en beter te begrijpen wat ze lezen. Dit vertaalt zich direct naar betere prestaties bij begrijpend lezen en andere schoolvakken.

Sociale en emotionele ontwikkeling

Dagelijks lezen biedt niet alleen academische voordelen maar ook sociale en emotionele voordelen:

Verbinding en communicatie: Voorlezen en samen lezen creëert momenten van verbinding tussen ouders en kinderen, en leerkrachten en leerlingen. Dit bevordert communicatie en geeft kinderen een veilige en ondersteunende omgeving.

Verbeelding en empathie: Verhalen laten kinderen verschillende perspectieven ervaren, wat hun verbeelding prikkelt en hun vermogen om zich in anderen in te leven versterkt.

Wetenschappelijk bewijs

Dagelijks lezen heeft indrukwekkende voordelen voor kinderen, blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Onderzoek van de National Assessment of Educational Progress (NAEP) heeft aangetoond dat er een positieve correlatie bestaat tussen de frequentie van lezen en hogere scores in begrijpend lezen. In 2023 bleek uit de gegevens dat 13-jarige leerlingen die bijna dagelijks voor hun plezier lezen, hogere gemiddelde leesscores behaalden vergeleken met degenen die minder vaak lezen​ (The Nation's Report Card)​​​.

Daarnaast speelt begrijpend lezen een cruciale rol bij succes in andere academische vakken, zoals wiskunde. Studenten met een sterkere leesvaardigheid scoren doorgaans hoger op wiskundige tests, omdat veel wiskundige problemen ook een goed tekstbegrip vereisen​ (Reading Rockets)​.

Kortom, verschillende studies bevestigen dat dagelijks lezen bijdraagt aan betere prestaties in zowel begrijpend lezen als wiskunde. Het aanmoedigen van kinderen om dagelijks te lezen, kan dus een waardevolle investering zijn in hun academische en persoonlijke ontwikkeling.

Tips voor succesvol dagelijks lezen

Bij Leermaatje Lau willen we dat elk kind de voordelen van dagelijks lezen ervaart. Hier zijn wat tips om lezen een vast onderdeel van de dag te maken:

Creëer een vaste leestijd: Of het nu 's ochtends voor school of 's avonds voor het slapen is, een vaste leestijd helpt om een routine op te bouwen.

Kies leuke en uitdagende boeken: Zorg ervoor dat de boeken aansluiten bij de interesses en het leesniveau van het kind. Dit houdt hun interesse vast.

Maak gebruik van technologie: Digitale leesplatformen zoals Leermaatje Lau kunnen lezen interactief en leuk maken, wat helpt kinderen betrokken te houden.

Geef zelf het goede voorbeeld: Laat kinderen zien dat lezen waardevol is door zelf ook te lezen. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van volwassenen om hen heen.

Nu je weet hoe belangrijk dagelijks lezen is, ben je klaar om hiermee aan de slag te gaan. Of je nu een ouder bent die thuis leest met je kind, of een leerkracht die je leerlingen wil ondersteunen, dagelijks lezen kan een wereld van verschil maken. Probeer Leermaatje Lau vandaag nog en ontdek hoe leuk en effectief begrijpender lezen kan zijn.

Bij Leermaatje Lau staan we klaar om jou en je kind te begeleiden op deze leesreis. Laten we samen het avontuur van lezen aangaan en de schoolprestaties verbeteren.