Ontdek de Laatste Onderwijs Inzichten op het Leermaatje Blog

Het Belang van Woordidentificatie en Begripsmonitoring bij Begrijpend Lezen

Geschreven door Laura van der Mark | 10-6-24 14:34

Begrijpend lezen is een complexe vaardigheid die afhankelijk is van zowel woordidentificatie als begripmonitoring. Het onderzoek van Susan Zinar heeft aangetoond dat beide aspecten belangrijk zijn voor het leesbegrip van kinderen. In deze blog bespreken we de bevindingen van dit onderzoek en hoe ouders en leerkrachten deze inzichten kunnen toepassen om de leesvaardigheden van kinderen te verbeteren.

Woordidentificatie en Begrijpend Lezen

Woordidentificatie verwijst naar het vermogen van een lezer om woorden snel en nauwkeurig te herkennen. Dit is een fundamentele vaardigheid voor vloeiend lezen en begrip. Begripsmonitoring, daarentegen, omvat het evalueren en reguleren van je eigen begrip tijdens het lezen. Beide vaardigheden spelen een belangrijke rol bij begrijpend lezen.

Onderzoeksbevindingen

Het onderzoek van Zinar betrof 95 vierdeklassers die werden getest op leesbegrip, woordidentificatie en verschillende aspecten van begripmonitoring. Enkele belangrijke bevindingen zijn:

  1. Sterke Predictoren van Leesbegrip: Woordidentificatie bleek de sterkste voorspeller van leesbegrip te zijn. Kinderen die woorden snel en nauwkeurig konden identificeren, scoorden hoger op leesbegripstoetsen.
  2. Aanvullende Bijdrage van Begripsmonitoring: Na correctie voor de effecten van woordidentificatie, bleek begripmonitoring significant bij te dragen aan de variabiliteit in leesbegrip. Dit betekent dat kinderen die hun begrip actief monitoren, beter presteren in begrijpend lezen.
  3. Compensatie bij Zwakkere Woordidentificatie: Begripsmonitoring strategieën waren vooral nuttig voor kinderen met minder ontwikkelde woordidentificatievaardigheden. Deze kinderen konden hun begrip verbeteren door actief te controleren en te corrigeren tijdens het lezen.

Toepassing voor Ouders en Leerkrachten

Op basis van deze bevindingen zijn er verschillende manieren waarop ouders en leerkrachten de leesvaardigheden van kinderen kunnen verbeteren:

  1. Focus op Woordenschat: Zorg ervoor dat kinderen een sterke basis hebben in woordenschat en woordidentificatie. Dit kan door middel van dagelijkse leesactiviteiten, woordspelletjes en gerichte oefeningen.
  2. Leer Begripsmonitoring: Moedig kinderen aan om vragen te stellen tijdens het lezen en hun begrip actief te controleren. Dit kan door hen te laten nadenken over wat ze lezen en terug te kijken als iets niet duidelijk is.
  3. Gebruik van Diverse Teksten: Gebruik verschillende soorten teksten om kinderen uit te dagen en hun leesbegrip te verbeteren. Dit helpt hen om flexibelere en meer geavanceerde leesstrategieën te ontwikkelen.
  4. Feedback en Reflectie: Geef regelmatige feedback op de leesprestaties van kinderen en moedig hen aan om na te denken over hun eigen leesproces. Bespreek samen de obstakels die ze tegenkomen en hoe ze deze kunnen overwinnen.

Conclusie

Het onderzoek van Zinar benadrukt het belang van zowel woordidentificatie als begripmonitoring voor het verbeteren van begrijpend lezen. Door te investeren in deze vaardigheden kunnen ouders en leerkrachten kinderen helpen om hun leesvaardigheden te verbeteren en hen beter voor te bereiden op academisch succes.

Bronvermelding

Zinar, S. (2000). The Relative Contributions of Word Identification Skill and Comprehension-Monitoring Behavior to Reading Comprehension Ability. Contemporary Educational Psychology, 25(3), 363-377