Hoe Familie Leestijd Kan Bijdragen aan Begrijpend Lezen

Leer hoe familieleestijd bijdraagt aan begrijpend lezen en ontdek praktische tips om samen te lezen en te groeien. Leermaatje Lau helpt kinderen op een interactieve manier leesvaardigheid te verbeteren.


 

Samen Lezen, Samen Groeien

Bij Leermaatje Lau gaat het niet alleen om lezen, maar ook om samen tijd doorbrengen. Leestijd kan een geweldige manier zijn om als gezin dichter bij elkaar te komen en tegelijk je kind te helpen met het verbeteren van hun leesvaardigheid. Maar hoe doe je dat precies? We leggen je het graag uit.

Maak Van Lezen Een Gewoonte

Het eerste stapje naar betere leesvaardigheid is regelmaat. Plan vaste momenten in voor familieleestijd, dit kan je doen in een leesplanner. Dit kan bijvoorbeeld na het avondeten of voor het slapengaan. Door consequent te zijn, wordt lezen een vast onderdeel van jullie dagelijks leven. 

Kies Verhalen Die Boeien

Bij Leermaatje Lau geloven we dat elk kind zijn eigen avontuur verdient. Kies daarom boeken of verhalen die aansluiten bij de interesses van je kind. Is je kind gek op techniek? Zoek een spannend bouwavontuur. Houden ze van dieren? Een verhaal over de savanne is dan perfect. Door verhalen te kiezen die echt boeien, maak je van lezen een plezierige activiteit.

Doe Het Samen

Lezen hoeft niet iets eenzaams te zijn; het kan juist ontzettend gezellig en leerzaam zijn om samen te doen. Lees om de beurt een stukje voor, bespreek wat er gebeurt in het verhaal, en vraag hoe je kind denkt dat het verhaal verder zal gaan. Dit stimuleert niet alleen de interesse, maar ook het begrijpend lezen. Vraag bijvoorbeeld: "Waarom denk je dat de hoofdpersoon dat deed?" of "Wat zou jij doen in die situatie?" 

Bespreek Nieuwe Woorden

Komt je kind een moeilijk woord tegen? Neem de tijd om dit woord samen te bespreken. Zoek uit wat het betekent en probeer het te gebruiken in een nieuwe zin. Dit verrijkt de woordenschat van je kind en maakt hen zelfverzekerder.

Je kunt de woorden verzamelen in een oude jampot of een theedoosje. Versier het doosje en je hebt je eigen 'woordenschatkist'.

Geef Complimentjes En Motiveer

Positieve bevestiging werkt altijd. Geef je kind complimentjes als ze iets goed gelezen hebben of een moeilijk woord hebben begrepen. Dit versterkt hun zelfvertrouwen en motivatie om door te gaan. Kleine beloningen of complimentjes maken een groot verschil.

Volg De Voortgang

Bij Leermaatje Lau kun je als ouder de voortgang van je kind volgen. Maak hier gebruik van om te zien hoe je kind zich ontwikkelt en waar ze eventueel wat extra hulp kunnen gebruiken. Zo blijf je betrokken, en kun je je kind gericht ondersteunen.

Ook kun je toffe slingers maken om zo de voortgang visueel te maken. Voor elke gelezen hoofdstuk maak je de vlaggenlijn of slinger langer!

Bij het beëindigen van een leesmoment, is het fijn om even terug te blikken. Wat was het leukste van het verhaal? Wat hebben jullie geleerd? Dit helpt om het leesmoment af te ronden en geeft je kind de kans om het verhaal nog eens door te nemen, wat bijdraagt aan beter begrip.

Zet Nu De Eerste Stap

Begin vandaag nog met familieleestijd en ervaar zelf hoe waardevol en leuk het kan zijn om samen te lezen. Met Leermaatje Lau maken jullie van elk leesmoment een avontuur. Geef je kind de kans om te groeien in begrijpend lezen, terwijl je samen herinneringen maakt die een leven lang meegaan.

Interactief leren

Ontdek leesavonturen op Leermaatje.com

Ontdek hoe Leermaatje Lau kinderen helpt lezen weer leuk te vinden.

Maak een account aan en ontdek onze innovatieve interactieve manier om begrijpend lezen te oefenen.

 

Lees ook...