Creëer en Deel Snel Je Eigen Educatieve Materialen met Leermaatje

Leermaatje biedt op maat gemaakte educatieve teksten voor bedrijven, musea en toeristische bestemmingen, waardoor kinderen betrokken blijven en leren, zowel op locatie, op school als thuis.


Leermaatje biedt bedrijven, musea en toeristische bestemmingen de tools om unieke begrijpend leesteksten te maken. Deze teksten kunnen bezoekers zowel op locatie als thuis gebruiken. Maatwerk is hierbij belangrijk, omdat het de beleving verdiept, of je nu een museum binnenloopt, een toeristische plek verkent of achteraf thuis alles herbeleeft.

Standaard materiaal sluit vaak niet aan bij wat bezoekers met kinderen echt willen. Het mist die persoonlijke touch, die context die de kinderen grijpt, en de verbinding maakt met wat ze beleefd hebben. Dit maakt het lastig om kinderen echt te boeien – zowel tijdens hun bezoek als ervoor of erna.

Hier komt Leermaatje om de hoek kijken. Met ons platform maak je eenvoudig leesteksten die perfect passen bij jouw bezoekers. Ze zijn niet alleen informatief, maar ook betrokken en speciaal ontworpen om de beleving compleet te maken, zowel op locatie als in de eigen omgeving. Zo blijft je verhaal nog lang hangen, zelfs nadat het bezoek voorbij is.

Betrek kinderen op een unieke manier bij jouw locatie

Als bedrijven, musea of toeristische bestemmingen kun je een bezoek voor kinderen veel boeiender maken door gepersonaliseerde begrijpend leesteksten aan te bieden. Deze teksten helpen kinderen de inhoud van tentoonstellingen of locaties beter te begrijpen, niet alleen op dat moment, maar ook thuis.

Denk aan verhalen die passen bij hun leeftijd en interesses, zodat ze spelenderwijs meer leren. Door kinderen op deze manier actief te betrekken, blijft de ervaring veel langer hangen.

Het bezoek gaat verder, zelfs thuis of op school
Met de juiste teksten kun je kinderen ook na hun bezoek blijven inspireren. Een spannend vervolgverhaal of extra informatie over wat ze gezien hebben, houdt de interesse vast.

Ouders en leerkrachten kunnen deze verhalen samen met de kinderen lezen, waardoor ze het bezoek thuis verder kunnen beleven. Het gaat niet alleen om het moment zelf, maar om een ervaring die doorloopt en dieper gaat.

Prikkel hun nieuwsgierigheid vooraf
Begrijpend leesteksten kunnen kinderen ook voorbereiden op wat ze gaan zien. Door vooraf informatie te geven in een verhaalvorm die hen aanspreekt, zorg je dat ze enthousiast en nieuwsgierig worden nog voordat ze bij jouw locatie aankomen. Hierdoor stappen ze met een frisse blik en meer betrokkenheid jouw tentoonstelling of locatie binnen, klaar om het avontuur aan te gaan.

Hoe Leermaatje Werkt voor Bedrijven en Musea

Met Leermaatje kunnen bedrijven, musea en toeristische bestemmingen op een eenvoudige manier begrijpend leesteksten maken die speciaal voor kinderen zijn ontworpen.

Het proces is rechttoe rechtaan en zorgt ervoor dat de teksten zowel op locatie als thuis gebruikt kunnen worden. Dit kunnen bijvoorbeeld informatieve teksten zijn die kinderen vooraf lezen om beter voorbereid te zijn op wat ze gaan zien, of juist een spannend verhaal dat ze ter plekke ervaren en thuis kunnen voortzetten.

Stap-voor-stap gids:

  1. Kies een onderwerp dat past bij jouw locatie – Of het nu gaat om een specifiek kunstwerk in de tentoonstelling, een natuurgebied of een historische plek, bepaal welk verhaal je wilt vertellen.
  2. Ontwerp teksten op maat voor kinderen – Creëer teksten (leer hier precies hoe) die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen, maar ook leerzaam zijn. Denk hierbij aan fictieve verhalen die kinderen meenemen in de wereld van de tentoonstelling of non-fictieve teksten die uitleggen wat ze gaan zien.
  3. Laat de teksten leven tijdens en na het bezoek – Gebruik de teksten tijdens het bezoek om kinderen te begeleiden en te prikkelen. Na het bezoek kunnen ouders en kinderen samen thuis verder lezen, zodat het verhaal of de ervaring nog langer blijft hangen.

Hieronder hebben we een aantal van de leuke voorbeelden die al gemaakt zijn met Leermaatje voor je onder elkaar gezet.

  • Een museum dat kinderen voorbereidt op hun bezoek
    Stel je voor dat een museum een fictief verhaal creëert dat kinderen al op school of thuis kunnen lezen. Dit verhaal bereidt ze voor op de tentoonstelling die ze gaan bezoeken. Tijdens hun bezoek zien ze de elementen uit het verhaal terug, en na afloop krijgen ze een vervolg op het verhaal dat ze thuis kunnen lezen. Zo wordt het museumbezoek een compleet avontuur. Bekijk dit voorbeeld over het Rijksmuseum.

    De Geheimen van Het Rijksmuseum
  • Een toeristische bestemming die de natuur tot leven brengt
    Een toeristische bestemming creëert een reeks non-fictie teksten over de natuur in de omgeving. Deze teksten zijn zo geschreven dat kinderen tijdens hun bezoek de dieren en planten beter herkennen. Thuis kunnen ze vervolgens nog meer leren door de teksten verder te lezen, bijvoorbeeld met leuke weetjes en verdiepende informatie. Bekijk dit voorbeeld over Kasteel de Haar. Bekijk dit voorbeeld over Kasteel de Haar.

kasteel de haar

  • Een bedrijf dat kinderen een stukje geschiedenis laat ontdekken
    Een bedrijf ontwikkelt biografische leesteksten over een historische figuur die verbonden is aan hun locatie. Kinderen leren tijdens hun bezoek over deze persoon en krijgen na afloop reflectieve vragen mee die ze thuis kunnen beantwoorden. Zo blijft de les hangen en kunnen ze er samen met hun ouders of leerkracht nog verder over nadenken. Lees dit voorbeeld over Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh

Kijk ook eens op onze pagina met teksten over Zeeland. Hier vind je nog veel meer andere leuke voorbeelden, zoals bijv over de Deltawerken!

Met Leermaatje maak je van elk bezoek een leerzame én leuke ervaring, die kinderen zowel op locatie als thuis blijft boeien.

Maak verhalen die kinderen meenemen op avontuur

Fictieve verhalen zijn perfect om jonge bezoekers helemaal onder te dompelen in jouw tentoonstelling of locatie. Denk aan een spannend verhaal dat kinderen lezen terwijl ze door een museum lopen. Het verhaal laat ze ontdekken, meedenken en zorgt ervoor dat ze veel meer uit hun bezoek halen. En het mooie is: ze kunnen het verhaal op school en thuis nog verder lezen om die ervaring te herbeleven en te verdiepen!

Breng de achtergrond tot leven
Non-fictie teksten geven kinderen precies die extra context die ze nodig hebben om een tentoonstelling beter te begrijpen. Door vooraf thuis te lezen over de geschiedenis of betekenis van bepaalde kunstwerken, stappen ze goed voorbereid en met nieuwsgierigheid jouw museum binnen. Ter plekke krijgen ze dan nog meer grip op wat ze zien, omdat ze de achtergronden al kennen.

Creatieve teksten die de verbeelding prikkelen
Gedichten en andere creatieve teksten kunnen een bezoek nog magischer maken. Door kinderen vooraf een poëtische tekst te laten lezen, krijgen ze een andere, misschien wel diepere kijk op kunstwerken of locaties. Ook na hun bezoek kunnen ze zo’n tekst opnieuw lezen om terug te denken aan wat ze hebben meegemaakt en daar nieuwe inzichten uit te halen.

Laat de natuur of geschiedenis tot leven komen
Voor toeristische bestemmingen zijn informatieve teksten over de omgeving een geweldige manier om kinderen te laten ontdekken wat er allemaal te zien is. Vooraf lezen ze thuis over de dieren en planten in de regio, en tijdens hun bezoek herkennen ze deze in het echt. Dat zorgt niet alleen voor een leerzame ervaring, maar ook voor een gevoel van verbinding met de natuur.

Wek enthousiasme voor komende evenementen
Reclame-achtige leesteksten kunnen kinderen en hun ouders warm maken voor speciale evenementen of tentoonstellingen. Door boeiende teksten te schrijven die hun nieuwsgierigheid aanwakkeren, zorg je ervoor dat ze staan te popelen om te komen. En met een sterk verhaal dat ze ook thuis kunnen lezen, geef je ze nóg een reden om terug te komen.

Leer van de mensen achter de geschiedenis
Biografische leesteksten over belangrijke historische figuren uit jouw regio helpen kinderen begrijpen wie deze mensen waren en wat hun betekenis is. Door deze teksten vooraf te delen, betrek je hen nog meer bij de plek die ze gaan bezoeken. Thuis kunnen ze verder lezen en zo nog dieper ingaan op de levens van deze bijzondere personen.

Betogende teksten die aanzetten tot denken
Sommige tentoonstellingen raken aan belangrijke maatschappelijke thema's. Betogende teksten kunnen kinderen helpen om hierover na te denken en hun eigen mening te vormen. Door deze teksten al tijdens het bezoek te introduceren en thuis extra leesmateriaal aan te bieden, geef je ze de kans om deze thema’s echt te doorgronden en erover in gesprek te gaan met hun ouders of klasgenoten.

Met deze aanpak maak je van elk bezoek een rijke en betekenisvolle ervaring, die kinderen niet alleen tijdens hun tijd op locatie inspireert, maar ook in de periode daarna blijft leven.

Houd bezoekers betrokken, zelfs na het bezoek

Met gepersonaliseerde begrijpend leesteksten geef je kinderen de kans om écht betrokken te blijven bij wat ze tijdens hun bezoek hebben gezien. Of het nu gaat om een museum, een toeristische plek of een evenement, de juiste teksten zorgen ervoor dat kinderen niet alleen tijdens het bezoek nieuwsgierig en actief zijn, maar ook daarna. Door het verhaal thuis of op school verder te lezen of extra informatie te ontdekken, blijft de ervaring levend en leren ze door, zelfs na het bezoek.

Bereik je publiek op het juiste niveau
Elk kind is anders, en dat geldt ook voor hun interesses en leesvaardigheden. Door begrijpend leesteksten op maat te maken, kun je perfect inspelen op verschillende doelgroepen. Je past de inhoud eenvoudig aan op leeftijd, interesse en niveau, zodat elk kind op zijn of haar manier betrokken raakt bij jouw locatie. Hierdoor maak je meer impact, zowel op locatie, school als thuis.

Leuk en leerzaam tegelijk
Het mooie van begrijpend lezen is dat het leren en plezier samenbrengt. Door boeiende verhalen en informatieve teksten te combineren met de ervaring van een bezoek, zorg je dat kinderen niet alleen iets nieuws leren, maar dat ze er ook plezier aan beleven. En als ze thuis of op school verder kunnen lezen, wordt leren ineens iets wat ze graag doen – ook buiten de muren van het museum of de toeristische bestemming. Dit maakt de ervaring niet alleen educatief, maar ook leuk, waardoor kinderen én ouders meer waarde halen uit hun bezoek.

Praktische Tips om te Starten met Leermaatje

1. Bepaal je doelen
Voordat je begint met het maken van leesteksten, is het belangrijk om je doelen scherp te stellen. Wat wil je bereiken met de teksten? Wil je kinderen voorbereiden op hun bezoek, hen betrekken tijdens hun tijd op locatie, of juist na afloop de ervaring verdiepen? Het is slim om dit vooraf helder te hebben, zodat je teksten goed aansluiten bij de beoogde educatieve of entertainmentdoelen.

2. Maak gebruik van sterke beelden
Kinderen worden vaak aangetrokken door visuele elementen. Voeg daarom krachtige afbeeldingen toe die je tekst versterken. Dit kan een afbeelding van een kunstwerk zijn, een foto van de natuur die ze tijdens hun bezoek zullen ontdekken, of een leuke illustratie die het verhaal tot leven brengt. Zorg dat de beelden zowel tijdens als na het bezoek bijdragen aan het verhaal dat je wilt vertellen.

3. Deel je teksten slim en effectief
Zorg dat je teksten op de juiste momenten en via de juiste kanalen bij je publiek terechtkomen. Denk hierbij aan je website, een mobiele app, of je social media. Door teksten vooraf te delen, maak je kinderen nieuwsgierig. Tijdens het bezoek kunnen ze dan direct aan de slag met de verhalen. En na het bezoek kun je de teksten nogmaals onder de aandacht brengen, zodat ze de ervaring thuis kunnen voortzetten.

De voordelen 

Begrijpend leesteksten van Leermaatje zorgen ervoor dat kinderen actief betrokken raken bij hun bezoek, vanaf het moment dat ze zich voorbereiden, tot lang na het verlaten van de locatie. Dit creëert een complete educatieve ervaring die de band tussen de bezoeker en jouw instelling versterkt. Bovendien maakt het leren niet alleen leuk, maar ook betekenisvol.

Uniek Lesmateriaal

Maak Nu Je Eigen Leesteksten!

Begin nu met Leermaatje en ontwikkel op maat gemaakte leesteksten.

Leesteksten die kinderen niet alleen informeren, maar ook inspireren over jouw locatie.

 

 

Aan de slag met Leermaatje
Ben je klaar om je bezoekers meer te bieden dan alleen een standaardervaring? Begin vandaag nog met Leermaatje en maak boeiende, op maat gemaakte leesteksten die kinderen meenemen in het verhaal van jouw locatie.

Klik hier om je gratis aan te melden en ontdek hoe eenvoudig het is om jouw bezoekers te verrassen en te inspireren.

Lees ook...