Ontdek de Laatste Onderwijs Inzichten op het Leermaatje Blog

Nieuw! Maak Nu je Eigen Begrijpend Leesteksten Met Leermaatje Lau!

Geschreven door Laura van der Mark | 6-8-24 11:34

Wist je dat één op de vijf kinderen moeite heeft met begrijpend lezen? Dit probleem kan hun hele schoolcarrière beïnvloeden. Stel je eens voor hoe anders hun toekomst eruit kan zien als ze plezier krijgen in lezen en beter begrijpen wat ze lezen.

Bij Leermaatje Lau hebben we daarom iets nieuws en spannends ontwikkeld: AI-gestuurde gepersonaliseerde leesteksten.

Het werkt simpel: upload een foto of geef een korte tekstomschrijving, kies de groep en het type tekst, en binnen 10-20 seconden heb je een unieke begrijpend leestekst, compleet met vragen en antwoorden.

In dit artikel leer je alles over onze nieuwe feature. We laten je zien hoe het werkt, delen inspirerende voorbeelden en geven je praktische tips.

Ons doel? Jou inspireren en motiveren om deze nieuwe tool te gebruiken, laten we samen lezen weer leuk maken!

Hoe Werkt Het?

Het gebruik van deze nieuwe functie is eenvoudig en snel. Hier is een stap-voor-stapuitleg:

  1. Upload een Foto of Geef een Omschrijving: Start door een foto te uploaden of een korte tekstomschrijving in te voeren. Dit kan bijvoorbeeld een foto van je vakantie zijn, een hoofdstuk uit een tijdschrift, of een omschrijving van een iets wat je interessant vindt.

    Tip! Je kunt ook zowel een afbeelding, als een korte omschrijving combineren voor meer duidelijkheid over waar je de tekst over wilt laten gaan!

  2. Kies de Groep en het Type Tekst: Selecteer de groep (bijvoorbeeld groep 7) en het type tekst dat je wilt genereren. Dit zorgt ervoor dat de leestekst precies aansluit bij het niveau en de interesses van het kind.

  3. AI-gestuurde Creatie: Binnen 10-20 seconden genereert onze AI een unieke begrijpend leestekst. De tekst is boeiend, leerzaam en volledig aangepast aan de input die je hebt gegeven. Zie het voorbeeld hieronder 😊!



  4. Tekst aanpassen: Je krijgt direct de mogelijkheid om de tekst en vragen te zien, en aan te passen waar dat nodig is. Gebruik hiervoor het potloodje dat je op de afbeelding hierboven rechts bovenin ziet!

  5. Directe Feedback en Vragen: Bij elke leestekst worden vragen en antwoorden meegeleverd. Dit zorgt voor een volledige leerervaring, waarbij kinderen direct kunnen zien hoe goed ze de tekst begrijpen.

De Technologie 

De kracht van deze nieuwe functie ligt in de geavanceerde AI-technologie die we gebruiken. Onze AI analyseert de input (de foto of tekstomschrijving) en creëert vervolgens een op maat gemaakte leestekst die past bij de gekozen groep en het type tekst.

Onze AI is getraind op een breed scala aan teksten en begrijpend lezen methodieken. Hierdoor kan het teksten genereren die inhoudelijk kloppen, maar ook de complexiteit en het taalgebruik aanpassen aan het niveau van het kind.

Dit betekent dat elke leestekst die gegenereerd wordt, precies aansluit bij wat het kind nodig heeft om te leren en te groeien.

Door AI te gebruiken, kunnen we een persoonlijke leeservaring bieden die verder gaat dan traditionele methoden. Dit zorgt ervoor dat kinderen beter gaan lezen en ook echt plezier beleven.

Met deze nieuwe feature maakt Leermaatje Lau begrijpend lezen leerzaam, spannend en leuk.

De Voordelen 

Ouder en leraren ervaren veel voordelen door het inzetten van deze nieuwe technologie, hieronder bespreken we de belangrijkste.

1. Snelheid en Efficiëntie

Stel je voor: je hebt binnen 10-20 seconden een complete begrijpend leestekst klaar. Geen gedoe, geen wachttijd. Voor drukke leerkrachten en ouders is dit een game changer.

Je hoeft niet meer uren te besteden aan het zoeken naar geschikte teksten. Met een paar klikken heb je precies wat je nodig hebt. Dit betekent meer tijd voor wat echt telt: lesgeven en leren.

2. Personalisatie en Betrokkenheid

Elke kind is uniek, en dat zou hun leesmateriaal ook moeten zijn. Onze nieuwe feature maakt gepersonaliseerde teksten die aansluiten bij de interesses en het niveau van je kind. Is je kind dol op dinosaurussen? Dan krijg je een leestekst over T-Rex en Triceratops.

Door deze personalisatie raken kinderen meer betrokken bij wat ze lezen. En we weten allemaal dat betrokkenheid leidt tot betere leerresultaten. Kinderen lezen met meer plezier en begrijpen de teksten beter.

3. Directe Feedback en Ondersteuning

Het is belangrijk dat kinderen weten hoe ze het doen. Onze AI-gestuurde Leermaatje Lau geeft onmiddellijke feedback op hun antwoorden. Dit helpt kinderen te zien waar ze goed in zijn en waar ze nog aan kunnen werken.

Bovendien krijgen ze begeleiding waar nodig, waardoor ze stap voor stap beter worden. Geen lange wachttijden op correcties, maar direct weten waar je staat en hoe je verder kunt verbeteren.

Laat Je Inspireren

Onze tool maakt het mogelijk creatief te werk te gaan. Wil je een leuke tekst over een vakantiefoto, of misschien van de stad waar je in woont? Alles is mogelijk. Hieronder een aantal leuke voorbeelden om te proberen!

Voor Thuis Gebruikt

Ontdek hoe je makkelijk en snel persoonlijke leesteksten maakt voor thuis!

Lezen over Ruimtevaart

Stel je voor, je kind is helemaal gek van ruimtevaart. Met onze nieuwe feature kun je een foto van een raket of astronaut uploaden, en binnen enkele seconden heb je een boeiende leestekst over het leven in de ruimte.

Je kind leert over de dagelijkse routines van astronauten, de geheimen van het heelal en de technologie achter ruimtevaartuigen. 

Download hier de gehele tekst.

Een Avontuur met een Familiefoto

Heb je een leuke familiefoto van een vakantie of uitstapje? Gebruik deze om een persoonlijke leestekst te maken waarin je kind de hoofdrol speelt.

Stel, je uploadt een foto van een dagje strand. De AI creëert een verhaal waarin je kind spannende avonturen beleeft, zoals het vinden van een mysterieuze schelp of het redden van een zeester. 

Download hier de gehele tekst.

Verken Je Stad

Wil je je zoon of dochter meer leren voor de omgeving waar je woont? Maak een screenshot van je dorp of stad in Google Maps en gebruik deze om een unieke leestekst te maken.

Stel je voor, je uploadt een afbeelding van Utrecht. En je geeft in de korte omschrijving aan dat je een tekst wilt die je kind meeneemt op een tour door de regio.

Ze ontdekken de geschiedenis van de Dom, de verhalen achter de grachten en de geheimen van de oude straatjes. Supergaaf toch?

Download hier de tekst. 

Hoofdpersoon in je eigen Avontuur

Wil je zoon of dochter de hoofdpersoon worden van een avontuur? Upload een foto van een verkleedfeest of een tekening.

Geef in de omschrijving details zoals de naam van je kind en een leuke eigenschap of superkracht. En voilà, je kind wordt de ster van hun eigen verhaal! Laat hun fantasie tot leven komen met een gepersonaliseerd avontuur.

Download hier de voorbeeldtekst.

Voor leerkrachten

Leraren kunnen veel tijd besparen door teksten te maken bij de lessen die ze al geven. Wij hebben hier een aantal leuke voorbeelden voor je, maar wees zo creatief als je wilt, vrijwel alles is mogelijk!

Thema van de Week

Leerkrachten kunnen deze handige nieuwe functie inzetten om leesteksten te maken die aansluiten bij het thema van de week.

Stel dat het thema "De Strijd tegen het Water" is. Je kunt eenvoudig een afbeelding zoals deze van "Onze Lieve Vrouwe op Zee" uploaden. De AI genereert dan een leestekst over de geschiedenis van Zeeland en de voortdurende strijd van Nederland tegen het water.

Dit zorgt voor een geïntegreerde leerervaring die de betrokkenheid van de leerlingen vergroot en hen helpt om het thema beter te begrijpen.

Tip: Probeer dit ook eens meet een hoofdstuk uit een tijdschrift, of een schoolboek! Werkt superhandig 😊 !

Download hier de voorbeeldtekst.

Foto's van Klasactiviteiten

Heb je recent een leuke klasactiviteit gehad, zoals een excursie naar een museum of een natuurwandeling?

Upload foto's van deze activiteiten en creëer daarmee gepersonaliseerde leesteksten. Bijvoorbeeld, een foto van een bezoek aan het museum kan leiden tot een leestekst over de geschiedenis van een bepaald voorwerp dat de klas heeft gezien.

Dit maakt de lesstof levendiger en helpt leerlingen om hun ervaringen beter te verwerken en te onthouden.

Download hier de tekst over de Dom in Utrecht.

Begrijpend Lezen bij Teken- en knutselopdrachten

Heb je met je klas een tekenopdracht uitgevoerd? Deze kunstwerken kunnen de illustratie worden voor hun eigen begrijpend leestekst!

Op deze manier sluit je echt aan bij hun belevingswereld en kun je gemakkelijk vakoverstijgend werken binnen hetzelfde thema!

Download hier de leestekst over deze pinguïn.

Onze tips

Om het meeste uit je gepersonaliseerde leesteksten te halen hebben wij enkele tips voor je opgesteld.

1. Maak Lezen Deel van de Dagelijkse Routine - Voor Ouders

Het is belangrijk om een vast moment op de dag in te plannen voor begrijpend lezen. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapengaan zijn of na het avondeten.

Gebruik de nieuwe functie om snel en eenvoudig een leestekst te creëren die aansluit bij de interesses van je kind. Dit maakt lezen iets om naar uit te kijken.

2. Varieer en Daag Uit - Voor Ouders

Zorg voor afwisseling in de leesteksten. Een dag een spannend avontuur over dinosaurussen, de volgende dag een informatieve tekst over de ruimte.

Variatie houdt het lezen fris en boeiend. Het helpt ook om de leesvaardigheden van je kind in verschillende contexten te ontwikkelen. Daag je kind uit met vragen en bespreek de teksten samen om hun begrip te verdiepen.

3. Integreer Gepersonaliseerde Leesteksten in Je Lesplannen - Voor Leerkrachten

Gebruik de gepersonaliseerde leesteksten om je lesplannen te verrijken. Start je les bijvoorbeeld met een korte leestekst die aansluit bij het thema van de week.

Dit kan dienen als introductie of verdieping van de lesstof. Het zorgt ervoor dat leerlingen meteen betrokken zijn en klaar om te leren.

4. Verhoog de Betrokkenheid van Leerlingen - Voor Leerkrachten

Maak gebruik van de interesses van je leerlingen om hen te motiveren.

Weet je dat een groep leerlingen dol is op voetbal? Maak een leestekst over een beroemde voetballer of een spannende wedstrijd.

Deze persoonlijke benadering zorgt voor meer enthousiasme en motivatie om te lezen. Betrokken leerlingen leren beter en onthouden meer.

Probeer het Zelf!

De nieuwe AI-gestuurde functie van Leermaatje Lau biedt een wereld aan mogelijkheden voor begrijpend lezen. Binnen 10-20 seconden kun je gepersonaliseerde leesteksten genereren op basis van een foto of een korte tekstomschrijving.

Stel je voor dat je kind niet alleen beter wordt in begrijpend lezen, maar er ook echt plezier in krijgt. Met de nieuwe feature van Leermaatje Lau is dat mogelijk.

Of je nu een ouder bent die op zoek is naar manieren om je kind te helpen, of een leerkracht die op zoek is naar innovatieve lesmethoden, deze tool maakt het verschil.

Jij bent aan zet!

Probeer de nieuwe feature vandaag nog en ervaar zelf hoe begrijpend lezen kan transformeren.

Bezoek onze website, maak een gratis account of log direct in, en begin direct met het creëren van gepersonaliseerde leesteksten voor jouw kinderen of leerlingen.

Veel succes!